Fakta
Sted: Lillestrøm
Prosjekttype: Boliger og næringslokaler
Bruttoareal: Cirka 7.000 kvadratmeter
Totalentreprenør: AS Realbygg
Byggherre: Solon Eiendom og Mallin Eiendom
Kontraktsum: 156 millioner kroner eksklusive merverdiavgift
Arkitekt: A-Lab
Landskapsarkitekt: Lark Landskap
Rådgivere: RIB: Haug og Blom-Bakke l RIBfy: Norconsult l RIBr: Firefly
Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Rønaas l Råbygg: Con-Form l Betongarbeider: Stenby Olsen l Tømrer: Marbre Eiendom l Maler: Sandå l Rørlegger: VVS-Kontakten l Elektro: Elektro-kontakten l Ventilasjon: Energima Ing. OH l Flis: Moderne Bad og Flis l Blikkenslager: A. Hansen Gruppen l Gulvavretting: Gulventreprenøren l Parkett: Bo Andren l Kjøkken: HTH l Vinduer: Lian Vinduer l Dører: Tundøren lHimlinger: Modulvegger l Heis: Kone l Badekabiner: Probad l Alu-fasader: Elverhøy l Rekkverk: GBS Produkter lSolavskjerming: Nerligruppen l Avfallssystem: Envac Norge l Lås og beslag: Lås & Sikring l Branntetting: Byggimpuls l Belysning: Unilamp Norden
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Det nye boligprosjektet QX - Kvartal Ti består av 54 leiligheter, fordelt på to blokker på seks og åtte etasjer. Det er også bygd felles takterrasse, hvor enkelte beboere har små parseller som blant annet kan brukes til dyrking.
Blokkene har felles inngangsparti, plassert midt mellom byggene, som også knytter første etasje sammen. Der blir det cirka 650 kvadratmeter med næringslokaler.
I tillegg er det bygd en parkeringskjeller som strekker seg under begge byggene, samt utearealet mellom prosjektet og nabobygget. Kjelleren er cirka 1.100 kvadratmeter stor, og inneholder både boder, parkeringsplasser, sykkelparkeringsplasser, avfallsrom og tekniske rom. Kjelleren er også koblet til kjelleretasjen til nabobygget, og det er tilrettelagt for at den kan utvides videre ved behov.
Trepanel utvendig
Kvartal Ti, som også kalles QX, er blitt godt mottatt i markedet og i alt 50 av leilighetene er solgt. Boligene strekker seg fra rundt 30 til 170 kvadratmeter i størrelse, og varierer i pris fra cirka tre millioner kroner til 17 millioner.
– Boligene har mange gode kvaliteter. Oppgraderte kjøkken og bad, enstavs eikeparkett og forhåndsbestemte fargevalg fra interiørarkitekt bidrar til å heve standarden. Det er også høy standard i fellesområdene. Det er blant annet terassofliser på gulv og i trapperom samt håndløpere i eik på rekkverk, sier Andreas Grepperud, som var prosjektleder for Kvartal Ti fram til han overtok som teknisk sjef i AS Realbygg i desember 2022.
Han påpeker også at det er nokså god takhøyde på 2,7 meter til opp mot 3,5 meter, og at det høyeste bygget strekker seg 35 meter i høyden. Det andre er rundt ti meter lavere.
– Det er valgt trepanel på den utvendige fasaden. Innvendig er det malte gipsvegger, leilighetsskiller i betong, prefabrikkerte bad og konstruksjon av plattendekker og stål, sier Grepperud.
To års byggetid
Prosjektet ble nylig overlevert, og Ørjan Jacobsen, som er prosjektsjef i Solon Eiendom, sier de er godt fornøyde med resultatet.
– Kvaliteten på håndverket er veldig bra. Det har ikke vært noen negative overraskelser underveis i byggeprosessen, og ved overlevering var det svært lite feil og mangler. Flere er overlevert med null feil. Inntrykket vårt er at også kundene er godt fornøyde, sier han.
– Uteområdet er blitt veldig fint, og QX står seg fint i kvartalet som har fått et helhetlig og variert uttrykk, legger Jacobsen til.
AS Realbygg fikk kontrakten 27. mars 2021. Kontraktsummen var 156 millioner kroner pluss merverdiavgift. Lars Petter Monsrud, som overtok som prosjektleder etter Grepperud, forteller at grunnarbeidene startet opp i juni samme år.
– Vi rigget til spuntemaskinen for ganske nøyaktig to år siden. Hele byggegropen har vært spuntet, og det er brukt 35 meter lange stålrør til avstiving, tvers over byggegropen. De ble først tatt bort da bunnplata var støpt, forteller Monsrud.
God flyt
Grepperud påpeker at det generelt er vanskelige grunnforhold i Lillestrøm.
– Det meste som bygges i kommunen peles, men her er det blitt boret opptil 90 meter uten å finne fjell. Derfor har vi støpt og montert kjeller med delvis kompensert fundamentering. Dette var vi klar over på forhånd. Vi visste hva vi gikk til, og hadde planlagt godt, sier han.
– Likevel har grunnarbeidene vært utfordrende, spesielt når man skal koble kjelleretasjen sammen med kjelleren i naboprosjektet. Det skal i tillegg være en vanntett løsning. Grunnvannstanden ligger like under bunnplaten her, legger Grepperud til.
De la dekket over kjelleren julen 2021, og deretter begynte de å bygge seg oppover.
– Råbygget var ferdig i august 2022, og så var bygget tett rundt månedsskiftet oktober og november samme år. Da startet vi med de innvendige arbeidene som har pågått fram til bygget ble overlevert. Vi har generelt hatt god flyt i prosjektet takket være god planlegging, sier han.
Utfordrende riggplass
Grepperud påpeker at en utfordring gjennom hele prosjektet har vært trang en byggeplass.
– Hele tomten har vært utgravd, så vi har hatt veldig lite riggplass. Vi valgte derfor å leie nabogata, Torggata, for å få fraktet inn materialer på en rasjonell måte. Med god planlegging av logistikk og arbeidsflyt, så har dette fungert veldig bra, forteller han.
Jacobsen i Solon Eiendom legger til at de også har hatt utfordringer knyttet til korona og krigen i Ukraina.
– Vi var bekymret for enkelte vareleveranser en periode, men entreprenøren har vært flink til å til å tilpasse seg. De bestilte varene tidlig og planla godt. Dermed klarer de likevel å levere til avtalt tid. Leilighetene var ferdig tidligere enn forventet, men på grunn av sen vår ble ikke utomhusarbeidene ferdig før i mai, sier han.
Grepperud skryter også av samarbeidet med byggherren.
– Dette er et prosjekt som vi er stolte av å ha vært med på. Vi har hatt et godt samarbeid med byggherren, og i tillegg vært heldige med sammensetningen av underentreprenører. Vi har fungert godt sammen, sier han.