Fakta
Sted: Nittedal
Prosjekttype: Boliger
Bruttoareal: 4487
Byggherre: Tronrud Eiendom
Totalentreprenør: Mesterbygg Ringerike
Kontraktssum eks. mva.: 105 millioner kroner
Arkitekt: Sivilarkitekt Mnal Einar Martin Lundstad
Landskapsarkitekt: COWI
Rådgivere: RIB: Pro-Consult l RIG: Georock l RIBfy: Asplan Viak l RIVA: COWI l RIBr: Roar Jørgensen l RIEn: EM Teknikk Energi l RIV: Øivind B. Berntsen l RIE: M Carlsen & Sønn l RI Dagslys: Norconsult
Underentreprenører og leverandører: Råbygg: Pol Betong l Grunnarbeider: Isachsen Anlegg l Taktekking og blikkenslagerarbeider: Taktekkermester Bjørn Schramm l Stålkonstruksjoner: Næsset Mek. Verksted l Trapper og rekkverk: Midthaug l Heis: Orona l Vanntåkeanlegg: Prevent Systems l Plattendekker, skallvegger: Elementsalg l Kjøkken: Studio Sigdal l Vinduer: Natre l Innerdører: Swedoor l Skyvedører: Gilje l Lås og beslag: Brann & Låsservice l Parkett: Norgesgulv l Maling og flis: RK Bygg Norge l Elektro: M Carlsen & Sønn l Rørlegger og ventilasjonsanlegg: Teknobad l Oppmåling: Berntsen Plan & Oppmåling
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Nybygget består av 56 boliger, fordelt på fire etasjer, og har et oppvarmet bruksareal på rundt 3.633 kvadratmeter. Leilighetsbygget har også en kjeller med 56 parkeringsplasser og boder til hver bolig.
– Bygget er terrassert og bygd vestvendt for å få best utbytte av solforholdene og utsikten. Det har kostet litt å sprenge seg inn i berget bak bygget, men det er en veldig god beliggenhet. Bygget er bygd i to fløyer, med felles inngangsparti, og følger topografien i en slak bueform. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra kjøperne, både for beliggenheten, lysforholdene og utsynet fra boligene, sier Stig Rongved i Tronrud Eiendom.
Han sier prosjektet generelt er blitt tatt veldig god imot i markedet, og at alle boligene er solgt.
Størrelsen på leilighetene varierer fra ettroms til femroms. Den minste leiligheten er på 38 kvadratmeter, mens den største er på 91 kvadratmeter. Prisene har strukket seg fra 2,5 millioner kroner til 6,5 millioner. Snittprisen per kvadratmeter ligger på cirka 64.000 kroner.
Ulike kjøpergrupper
– Alle boligene har terrasse eller platting på forsiden, og på baksiden er det bygd svalgang med inngang til leilighetene. Dette er ikke «high end»-leiligheter. De er ment for alle. Det er vanlige boliger med moderne standard, tilpasset ulike kjøpergrupper. Her er det alt fra unge førstegangskjøpere til godt voksne som flytter fra hus til leilighet. Det er vi veldig fornøyde med, sier Rongved.
– Vi har gjennomført ferdigbefaringer, og det er moro å se hvor positive mange av kjøperne er. Det er beliggenheten, terrasseringen, balkongene og utsikten som gjør at prosjektet skiller seg ut. I tillegg har arkitekten lagt vekt på god takhøyde på opp mot 2,7 meter og store vindusflater fra gulv til tak. Det gir en god romfølelse og mye lys i leilighetene, sier Rongved.
Som en del av prosjektet opparbeides det også et utvendig fellesområde med lekeapparater og sittegrupper for beboerne.
14.000 kubikk stein
Tronrud Eiendom kjøpte opp flere tomter i nærområdet på 90-tallet, og Skysetsvingen er den siste av dem som bygges ut.
– Vi har ventet med å bygge ut tomten til boligprisene i området gikk opp til nivået de er på nå. Grunnen til det er den nokså omfattende og kostbare sprengningsjobben bak bygget. I alt har vi tatt ut rundt 14.000 kubikk med stein, sier han.
Sprengningsarbeidene startet opp i juni 2021. Isachsen Entreprenør utførte grunnarbeidene i en egen entreprise før Mesterbygg startet selve utbyggingen i en totalentreprise i september samme år. Kontraktssummen er rundt 105 millioner kroner, og beregnet byggeperiode på i alt 21 måneder.
– Da startet vi opp betongjobben i den ene fløyen, og deretter startet vi opp betongarbeidene i andre fløyen rundt november. Arbeidene har pågått seksjonsvis, og råbygget i begge fløyene var ferdig rundt sommeren 2022, sier prosjektleder Egil Hageberget Mesterbygg Ringerike.
– Neste milepæl var tett bygg i oktober, og mekanisk ferdigstillelse rundt juletider. Deretter har de innvendige arbeidene pågått fram til overleveringen nå, legger han til.
Mye betongarbeid
Han forteller at leilighetsbygget er tradisjonelt bygd i stål og betong med plattendekker som etasjeskiller. Det er også benyttet prefabrikkerte skallvegger i bakkant av bygget mot fjellveggen.
– Det har vært en stor betongjobb. Det er stålbæring innimellom, og også mye plasstøpt betong i skillevegger. Ellers er det utfyllende bindingsverk i delene som ikke er betong. Innvendig er det gipskledning, og utvendig er brukt fasadeplater og panel, forteller Hageberget.
Rongved forteller at det har vært krevende å bygge under koronapandemien.
– Vi har vært gjennom en krevende periode knyttet til både økte kostnader og tilgang på ressurser og materialer. Sluttdatoen for prosjektet ble derfor justert under pandemien fra første til andre kvartal i 2023. Deretter har arbeidene gått som planlagt, og jeg vil berømme entreprenøren for hvordan de har håndtert den situasjonen. VI har hatt en god dialog hele veien, sier han.
Hageberget forteller at både pandemien og krigen i Ukraina har ført til mye uforutsigbarhet.
– Da krigen startet i Ukraina kom det inn mange fristforlengelser fra underentreprenører og leverandører. Det har vært mest utfordrende, men vi har hatt god dialog underveis og prøvd å være i forkant med bestillinger. Ellers har alt det bygningsmessige gått som planlagt, og logistikken har også gått bra. Vi har hatt god kontakt med skolen og barnehage i området, for å ivareta sikkerheten langs skoleveien best mulig, sier han.
Hageberget legger til at de også har hatt dialog med naboer om støy og støv fra byggeplassen.
– Vi har tatt ut mye stein, så det er klart det til tider har vært belastende for naboene. Det ble tidlig opprettet kontakter med borettslagene rundt oss, og vi har hatt en god dialog med dem, sier han.