Foto: A Bygg

Sport Holding

A Bygg har sammen med O. N. Sunde og Fabritius Gruppen bygd et nytt logistikksenter og hovedkontor for Sport Holding. Konsernet blir nå første innflytter i Oslo Logistikkpark Gardermoen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fakta

Sted: Gardermoen

Prosjekttype: Logistikk- og kontorbygg

Byggherre: Fabritius Gruppen AS og O. N. Sunde AS

Totalentreprenør: A Bygg

Bruttoareal: 36.500 kvadratmeter

Byggherrerepresentant: WSP Norge

Arkitekt: Arkitektene Astrup og Hellern

Landskapsarkitekt: Grindaker

Rådgivere: RIB betong: Stabil l RIB stål: Proconsult l RIB betongelementer: Loe Betongelementer l RIBr: Firefly l RIG: Geoteknikk l RIBfy, RIEn: Afry l RIA: Brekke & Strand l RIVA: Arealtek l RIVr: Vandaoconsult l RIVv, RIAut: Bryn Byggklima l RIV: Structor, Ramco Pumpesystemer l RIE: Prosjekt & Enøk Partner l ITB: SRO Consult l Breeam AP: Itech l Uavhengig kontroll: Imperium Summa

Underentreprenører og leverandører: Råbygg, glass og fasader: Straye Stålbygg l Elektro: Gardermoen Elektro l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Rør: Rørteft l Sprinkler: Aqua-Tech l Betong- og grunnarbeider: Walan Maskin l Stikking, oppmåling: Oslo Oppmåling l Taktekker: Protan Entreprenør l Brannisolering, branntetting: Firesafe l Tømrer: Tiveta l Maling: A Byggfornyelse l Flytsparkling: Gulventreprenøren l Gulvlegger: ATG l Himlinger og systemvegger: System 1 l Lås og beslag: Lexow Låsservice l Kjøkken: Metos l Dører: Tore Ligaard l Porter og lastehus: Assa Abloy l Stillas: BG Service Stillas l Heis: Kone l Rigg og utstyr: Utleiesenteret l Byggrenhold: TGS Renhold l Takplater: Arcelor Mittal l Reolleverandør: Element Logic l Belysning: Unilamp Norden

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Sport Holding-konsernet, som består av Sport 1, Intersport, Anton Sport, Löplabbet, Sportsnett, Skandinavisk Høyfjellsutstyr og Bergans, flytter nå inn i nye lokaler i Oslo Logistikkpark Gardermoen.

Det nye bygget består av 36.500 kvadratmeter med lager- og kontorarealer, fordelt på to etasjer. Lageret var innflytningsklart 1. juli og kontorarealene sto klare 1. oktober.

I alt skal over 230 personer ha det nye bygget som arbeidsplass.

– Kontorområdene er på 6.500 kvadratmeter, og inneholder alt fra resepsjon, kontorer, stillerom og multirom til et messeareal med møterom og styrerom. Det er også en kantine med proffkjøkken og tilhørende takterrasse, sier prosjektleder Trond Mjølkarli i A Bygg.

Skreddersydd

De er en av landets ledende entreprenører innen logistikk- og næringsbygg, og har bygd nybygget i en totalentreprise for O. N. Sunde og Fabritius Gruppen. De eier 50 prosent hver av det nye lageret, og leier ut lokalene til Sport Holding. Fabritius eier også A Bygg.

– Vi er veldig fornøyde med resultatet, og har hatt et godt samarbeid med totalentreprenør og leietager. Målet vårt har vært å bygge et prosjekt som optimaliserer driften for leietageren. Bygget er skreddersydd for deres behov, sier prosjektleder Kristine Gjelsten Bystøl i Fabritius Gruppen.

Mjølkarli i A Bygg forklarer at det langstrakte lageret er delt inn i tre deler, ut ifra hva slags type varer som oppbevares.

Robotstyring

For å effektivisere lagerdriften er det installert et Autostore-anlegg, med 60 batteridrevne roboter som sorterer og plukker ut kasser med varer. I alt inneholder anlegget 105.000 kasser, og vil etter hvert øke til 140.000 kasser.

– Autostore-anlegget er en toppmoderne logistikkløsning. Robotene henter pakker som bestilles på nett, og styrer dem til ulike mottaksstasjoner. Derfra blir de transport med trucker og lastet på lastebiler som frakter dem videre til kundene, forteller Mjølkarli.

Lagerreolene er også i stor grad automatiserte med delvis førerløse trucker, og kontordelen i bygget er spekket med moderne teknisk utstyr.

– Kontordelen skiller seg ut med lekker utforming og design. Det er også installert avansert tekniske løsninger, som detaljstyrer alt fra lyd og lys til solskjerming og ventilasjon. Teknikken er «top notch», mener Mjølkarli.

– Vi er veldig stolte av dette prosjektet. Det hever kompetansenivået til A-bygg med tanke på det siste innen tekniske løsninger og krav til design og utforming. Sånn sett er dette et ganske uvanlig prosjekt, fortsetter han.

Miljøsertifisering

Prosjektlederen legger til at det er lagt vekt på miljøvennlige løsninger, og at bygget er prosjektert til Breeam- sertifiseringsnivået Very Good.

Han påpeker at det blant annet er bygd solcelleanlegg på taket, som produserer 204 kilowattpeak, og at parkeringsplassen på anlegget i alt har 60 elbilladere. I tillegg er det mange sykkelparkeringsplasser med lademuligheter.

– Hele tomten er på rundt 76.800 kvadratmeter. Fotavtrykket på bygget er 30.500 kvadratmeter, mens resten er utomhus. I tillegg til parkeringsplasser, består uteområdene av lasteplasser for lastebilene og grøntarealer, sier Mjølkarli.

Økte råvarepriser

A Bygg fikk kontrakten rundt juletider i 2021, og byggearbeidene startet opp i mai 2022. Bygget har betonggulv, isolert ståltak og fasader av sandwichelementer, glass og aluminium Ellers er reisverk og bærende konstruksjoner bygd med stål, og det er brukt hulldekkeelementer som etasjeskiller.

– Byggeprosessen har gått veldig bra. Den har vært godt planlagt, styrt i henhold til plan og levert i tide, sier Mjølkarli.

– Det dukker alltid opp utfordringer underveis i en byggeprosess, men det er ingenting med det bygningsmessige som har skilt seg. Den største utfordringen har nok vært følger av krigen i Ukraina. Krisen medførte sterkt økte priser på råmaterialer. Det har igjen ført til at prosjektet ble rundt fem prosent dyrere enn planlagt, sier han og legger til at partene ikke ønsker å oppgi kontraktsummen.

– Vi skjønte tidlig at krisen kunne føre til mangel på stål og andre råvarer. Vi bestilte derfor mye i starten av byggeprosessen, og lagret varene på tomten. Det førte til noen likviditetsutfordringer i starten av prosjektet, men var også avgjørende for at arbeidene ble gjennomført som planlagt.

Powered by Labrador CMS