Fakta
Sted: Lørenskog
Prosjekttype: Hotell
Byggherre: Olav Thon Gruppen
Totalentreprise: Consto Øst AS
Kontraktsum eks. mva.: Cirka 430 millioner kroner
BTA: Cirka 18.250 kvadratmeter
Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter
Interiørarkitekt: Monn Interiørarkitekter
Landskapsarkitekt: LARK Landskap
Rådgivere: RIB, RIG, Naboregistrering: Multiconsult l RIE: Elprosjekt l RIV vent: TechnoTeam Prosjekt l RIV rør: Afry l RIBr: Fokus Rådgivning l RIA: Planakustikk l RIVA: Rambøll l RIBfy: Norconsult l RIVei: Sweco l RIB prefab: Bright l Landmåling: Anko Survey l KP/KU: Future Technology
Underentreprenører og leverandører: Betongarbeider: Stenseth & RS l Tømrer innvendig: Byggaksess Norge l Grunn- og utomhusarbeider: Sigurd Furulund Maskin AS l Spunt og peling: Seabrokers Fundamentering l Prefab: Heidelberg Materials l Brannisolering/tetting: Firesafe l Taktekking: Protan Entreprenør l Blikkenslager: Blikkenslageriet (hotell), Takpartneren (skihall) l Porter: Hörmann Norge l Dører: Daloc l Himlinger: Rovik Montasje l Kjerneboring: AiP l Ytterveggelementer: Staticus l Industrigulv: Oslo Epoxybelegg l Fuging: Mr. Fug l Flytavretting, belegg: OTG l Sedumtak: Bergknapp l Flisarbeider: AK-Gruppen l Maler: Hunvik & Co l Badekabiner: Partab l Lås og beslag: Oslo Låsservice l Trapper og rekkverk innvendig: PKS Industri l Ståltrapper: Weland l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen l Branngardiner og luker: Velux Bramo l Adkomstsystem tak: Høyden l Taktil merking: Eventor Velle l Ventilasjon: TechnoTeam Prosjekt l Rørlegger: Oslo VVS l Elektro: El-effekt l Heis: Schindler l Gassanlegg: Alfa Olis l Solcelleanlegg: Solbes l Storkjøkken: Myhrvold l AV-utstyr m.m.: Atea, Stagelab, Visolit l Innredning/møbler: Inside Interiör l Kjøle- og fryseanlegg: Viking Kulde l Nøkkelsystem: Salto l Rigg, maskiner og utstyr: Cramo
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Det store hotellet som har ni etasjer over bakkeplan, 289 gjesterom og kjeller med parkering, er direktefundamentert med punkt- og sålefundamenter på fjell, samt stålkjernepeler.
– Det var en veldig kompleks byggegrop med fundamentering i mange forskjellige nivåer, samt flere grensesnitt mot nabobygg i drift, både skihallen og boliger, som vi måtte ta hensyn til. Dette arbeidet var krevende, og vi måtte tilpasse og prosjektere løsninger underveis i tett samarbeid med byggherre og prosjekteringsgruppen, sier prosjektleder Tobias Lundmark i Consto Øst til Byggeindustrien.
Flotte fasiliteter
Hotellets fasader består av prefabrikkerte fasadeelementer og vinduer, og gir et solid uttrykk. Inne i hotellet er det gjort flotte arbeider fra interiørarkitekten, noe som gjenspeiler seg blant annet i resepsjonsområdet, restauranten og baren/loungen og på rommene. Hotellet har også en stor konferansesal med møterom som egner seg godt til ulike events, eget stort prepareringsområde for alpinski, samt et mindre prepareringsrom for langrennsski. Verdt å nevne er også at det er ski inn og ut fra hotellet omtrent midt i bakken.
– Det har blitt et veldig flott hotell, takket være meget godt samarbeid med byggherre, arkitekt og interiørarkitekt. Vi skulle egentlig ha startet byggearbeidet i begynnelsen av 2020, men pandemien gjorde at vi først kom i gsng i slutten av 2020. Startforsinkelsen gjorde imidlertid at vi fikk optimalisert prosjektet og hotellets utforming ytterligere. Under pandemien hadde vi de samme utfordringene som alle andre aktører i bransjen, sier Lundmark, og legger til:
– Prosjektet har vært komplisert og lærerikt. Rent tidsmessig har det vært stramt å gjennomføre, men vi klarte likevel å ferdig-stille hotellet tre uker før avtalt tid, noe vi selvfølgelig er fornøyd med.
Arkitektoniske elementer
Arkitekt MNAL Juliana Voss-Clark i Hille Melbye Arkitekter, skriver dette om premisser, konseptutvikling og arkitektonisk utforming av Thon Hotel Snø i en e-post til Byggeindustrien:
«Hotellets arkitektoniske utforming stammer blant annet fra Lørenskog kommunes egne arkitekturpremisser, rammer, bestemmelser og føringer for Snøbyen og bygningene i det nye området. Arkitekturpremissene beskriver Skihallen som en isbre, på områdets høyeste punkt, og hotellet skal være en assosiasjon til en fjellvegg som isbreen lener seg mot.
Med et gradvis opptrappende volum refererer hotellet til skihallens og landskapets formasjon og fjellveggens irregularitet. Hotellet stiger opp som et fjell jo nærmere inngangen man kommer. Variasjon i høyde er et blant annet et svar på gjeldende reguleringsbestemmelser, men bidrar samtidig til å bryte opp det store volumet langs hotellveien. Kommunens tilbakemelding er at «hotellet fremstår som en bølgende bygningskjede som strekker seg fra Snøporten i sør og nordover langs skihallen.
Valg av fasademateriale er tett knyttet opp til hvordan hotellfasadene planlegges og bygges med hensyn til blant annet konstruktive premisser og en utfordrende tomt.
Hotellets fasadekonsept skal også kunne videreføres på alle hotellets fasader slik at vi får et helhetlig uttrykk og samsvar i materialbruken.
For å underbygge assosiasjonen til fjellveggen, imøtekomme krav i reguleringsplan om varige og gode materialvalg og samtidig ivareta tomtens begrensinger, er hotellet utført med prefabrikerte fasadeelementer. Fasadeplatene er mørke og ulike overflater skal gi assosiasjoner til stein- og berg-elementer og inndeling av fasadeelement, vindusutforming og plassering av disse skal fremstå som en oppbrutt steinformasjon, som perforeringer i en solid masse. Fasadematerialet er også et kjent materiale i området da flere av nabobyggene har tilsvarende fasadeprinsipp. Sedum på hotellets ulike takflater for reduksjon av regnvannsavrenning, men også en assosiasjon til det norske høyfjellet.»
Moderne interiør
Monn Interior Architects har gjort en god jobb inne i alle hotellets rom og avdelinger. I en e-post til Byggeindustrien skriver interiørarkitekt MNIL, Trond Ramsøskar, at firmaet har deltatt i prosjektet fra mulighetsstudie til ferdigstillelse.
– I tett samarbeid med design-ansvarlig i Olav Thon Gruppen, Sissel Berdal Haga Thon, har vi hatt ansvar for alt fra arealdisponering til design av faste og løse interiørløsninger. Konseptet tar utgangspunkt i hotellets moderne arkitektur og nærhet til Snø-hallen. Enkle geometriske former inspirert av isblokker er brukt gjennomgående i hele hotellet. Hotellet skal passe for alle, enten det er snakk om konferanse, ferie eller forretningsreise. Her får man forventningene innfridd, enten man ønsker fart og aktivitet eller er ute etter et rolig og avslappende opphold, skriver Ramsøskar.
– Veldig flott og topp moderne
Prosjektleder Georgios Skouroliakos i Olav Thon Gruppen, skriver i en e-post til Byggeindustrien at Thon Hotel Snø har vært et veldig spennende prosjekt å være med på.
– Å bygge et hotell langs bakkeprofilen til en skibakke har naturligvis bydd på en del utfordringer, men sammen med totalentreprenøren Consto Øst og tekniske underentreprenører er de gode løsningene funnet underveis. Resultatet ble et veldig flott og topp moderne konferansehotell med en unik tilknytning til det helårs skianlegget SNØ. Det er som følge av god entreprenørkraft og et godt samarbeid med SNØ og Snøbyen at hotellet fikk bygget en egen direkteinngang til skibakken fra hotellets underetasje. Denne ski in/out inngangen ble ordentlig stilig, og har gitt et særpreg til hotellet. Hotellet med restauranten har blitt et fint tilskudd til dette området som er i stadig utvikling og har flere spennende utbyggingsplaner, skriver Skouroliakos.