Ill. Halvorsen & Reine Arkitekter/ Fjordbyen Brygge
Ill. Halvorsen & Reine Arkitekter/ Fjordbyen Brygge
DCIM\101MEDIA\DJI_0596.JPG

Fjordbyen Brygge

Like ved vannkanten i sentrumsområdet i Vikersund har Ø.M. Fjeld nylig fullført utbyggingen leilighets-prosjektet Fjordbyen Bygge.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Vikersund

Prosjekttype: Leiligheter og næringsarealer

Byggherre: Vikersund Utvikling (Bane Nor Eiendom/Modum kommune)

Prosjektledelse: Modum Prosjekt og Byggeledelse

Total-/samspillsentreprenør: Ø. M. Fjeld

Areal: 3.350 (BTA)

Kontraktssum eks. mva.: 60 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt: Halvorsen & Reine Arkitekter

LARK: Siv.ing. Stener Sørensen

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIB tre: Flaget l RIBfy: EM Teknikk – Energi l RIBr: Roar Jørgensen l RIA og Dagslys: Norconsult l RIV: Loe VVS Prosjekt l RIG: Arkimedum

Underentreprenører og leverandører: Flis: Murmester Stryken og Gudbrandsen l Solskjerming: KvintBlendex l Glassarbeid: Nordic Alutek l Byggtapetsering: ATG l Fast innredning: Nybo Kjøkken l Grunnarbeider: Stensby Entreprenør l Rørlegger: Randsfjord Rørservice l Sprinkler: Sprinkler Prosjekt l Ventilasjon: MT Klima l Elektro: Krøderen Elektro l Spunt og pel: Songdalen Fjellsprenging l Betongarbeider: Stenseth & RS l Heis: Heisplan l Prefab elementer: Spenncon, Element Sør l Byggevarer: Ring Bygg l Bodvegger: Troax Nordic l Oppmåling: Andersen Oppmåling l Brannisolering: Albanor l Dører: Swedoor l Fasader: Cembrit, Modum Mur og Flis l Fuging: Mr Fug l Lås og beslag: Brann og Låsservice l Maler: Bohlin Prosjekt l Taktekking: Taktekkermester Bjørn Schramm l Vinduer: Norgesvinduet l Parkett: Bo Andren l Tømrerarbeider: Gipsplatemontasje

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det er Bane Nor Eiendom og Modum kommune, som gjennom selskapet Vikersund Utvikling AS, står bak utbyggingen av prosjektet, med sine 20 leiligheter. Dette prosjektet er en del av en større utbygging ved Tyrifjorden i Vikersund. I 2019 sto prosjektet Fjordbyen Atrium ferdig, og det jobbes nå med videre utbygginger i tiden fremover. Neste prosjekt ut er gitt navnet Fjordbyen Torg.

Reier Andre Sønju i Modum Prosjekt & Byggeledelse AS, som har vært prosjektleder for byggherren, kan melde om stor interesse og godt salg i prosjektet.

– Vi har nå solgt 18 av de 20 leilighetene, og det har vært store interesse for prosjektet. Det ble blant annet solgt fire leiligheter i mai, og vi ser at det hjelper mye på interessen nå som bygget står ferdig, sier Sønju. Han peker på at prosjektet ligger veldig godt til, og at de har fått mange gode tilbakemeldinger fra omgivelsene og kjøperne. Mange av de er allerede installert i sine nye leiligheter.

– Det er en god miks av kjøpere i ulike aldergrupper og livsfaser, påpeker Sønju.

Fjordutsikt

Rett ved leilighetsprosjektet ligger også den nye pollen i Vikersund med sandstrand og badeplass. Med Bane Nor Eiendom som byggherre for prosjektet, er det ikke overraskende at togstasjonen i tettstedet også ligger like ved prosjektet.

Alle leilighetene har fjordutsikt fra stue samt balkong eller takterrasse. Leilighetene varierer i størrelse fra 44 kvadratmeter som to-roms, til hele 151 kvadratmeter for den største enheten. Denne har tre soverom og egen stor takterrasse. Alle leilighetene har også egen parkeringsplass i underetasjen, med heistilgang til leilighetene.

I første etasje er det tilrettelagt for en kafe eller serveringsted. Det planlegges for åpning her neste år.

Det er Halvorsen & Reine Arkitekter som har tegnet bygget på fire og fem etasjer, pluss kjeller. De har lagt vekt på å bryte opp bygningsmassen i mindre volumer for å få et variert formspråk.

Det er også etablert et felles gårdstun ned mot Tyrifjorden.

Samspillsfase

Det er Ø.M. Fjeld-selskapet ØMF Asker Ringerike AS, med base på Hønefoss, som har bygget prosjektet. De sikret seg oppdraget etter først å ha vunnet en total-entreprise. Men det måtte gjøres noen endringer før man kunne starte realiseringen av prosjektet.

– Vi hadde noen utfordringer i starten. Vi lyste først ut en total-entreprise, men kom ikke i mål i forhold til prisingen. Vi tok dermed med oss de som hadde det mest fordelaktige tilbudet i konkurransen, Ø.M, Fjeld, og lagde et prosjekt nummer to gjennom et samspillsprosjekt. Her gjorde vi i fellesskap flere endringer, sier Sønju.

Blant annet var prosjektet i utgangspunktet tenkt som to selvstendige bygg, men det ble gjort endringer som slo de sammen til ett bygg.

– Sammen noen øvrige justeringer medførte dette at vi kom i mål med en god samspillsfase, og kunne dermed gi grønt lys for prosjektet, sier Sønju.

– God gjennomslagskraft

Han sier samarbeidet med Ø.M. Fjeld har gått bra.

– De har vært profesjonelle og har god gjennomslagskraft, og har vært ryddige hele veien. Det er første gang jeg har jobbet med dem, men de har hatt en fin prosjektorganisasjon og har gjort en god jobb, og resultatet har blitt veldig bra, legger Sønju til.

Også teamet i ØMF Asker Ringerike er godt fornøyde med prosessen og det ferdige bygget.

– Vi har hatt et godt samarbeid med byggherren hele veien, fra samspillsprosessen startet til prosjektet nå står klart, og det vært en fin stemning på byggeplassen med et godt samarbeid, sier prosjektleder Kent Bakke i ØMF Asker Ringerike. Sammen med anleggs-leder Espen Frydenlund har han styrt utbyggingen på vegne av entreprenøren.

De trekker ikke minst frem at de har hentet mange gode erfaringer med seg fra samspillsprosessen.

– Vi har knadd på prosjektet sammen med byggherren, og jobbet med å få plass til flere leiligheter og samtidig redusert kostnadene. Denne prosessen har vært noe av det mest spennende med jobben, sier Bakke, som karakteriserer prosjektet som nokså kurant å sette opp.

De har kommet i mål til avtalt tid, og det var overlevering av prosjektet i mai.

– Gjennomføringen av prosjektet har vært bra. Vi har hatt nok tid til å bli ferdig med prosjektet når vi skulle, legger anleggsleder Frydenlund til.

Nærme vannet

De påpeker at det er spesielt at prosjektet ligger så nærme vannet at høyden på kjelleretasjen har vært der vann-nivået normalt ligger.

– Vi måtte dermed vente til fjorden hadde senket seg nok til at vi kunne bygge fundamenteringen. Dette var nervepirrende og spennende, men vi klarte å bygge kjelleren mens fjorden var på det laveste før vårflommen kom. Vi bygde oss raskt opp-over og unngikk stort vanntilsig. På denne måten fikk vi virkelig også testet betongkonstruksjonen i kjelleren, som ble støpt vanntett, og som skal kunne håndtere en 200-årsflom, sier prosjektleder Bakke.

I kjelleretasjen er det parkeringsplasser, boder og tekniske rom. Denne betongjobben var det Stenseth & RS som sto for på vegne av Ø.M. Fjeld.

Startet i november

De startet de fysiske arbeidene på byggeplassen i november 2021.

– Det var greie grunnforhold, med en del steinfylling. Prosjektet var i utgangspunktet planlagt med en plasstøpt konstruksjon, men dette ble endret til et elementbygg i løpet av samspillsfasen. Dermed fikk vi utfordringer med oppdrift, så vi måtte pele til fjell for rett og slett knyte bygget fast. Dette er noe vi har lært mye av, påpeker Frydenlund.

Arbeidet med kjelleretasjen ble ferdig til påsken i 2022. Deretter startet man med etasjene opp-over i bygget, og det er Spenncon som har stått for levering og montering av bærekonstruksjonen med spenndekker og stål.

– Vi valgte å gå for plassbygde klimavegger i utbyggingen, og dette arbeidet ble utført av egne håndverkere. Fasaden består av cembritpanel og STO-puss, mens taket er tekket på normal måte med asfaltmembran, sier Bakke.

Han påpeker at man har valgt en god standard i prosjektet, med mulighet for tilvalg, noe også flere har benyttet seg av.

Utomhusarbeider

Bygget ligger midt i et større kommunalt friluftsområde, der man har fokusert på nærheten til Tyrifjorden og lagt til rette for publikum. I løpet av utbyggingen er det også gjort noen utomhusarbeider og det er etablert flere fellesområder og lekeområder. Bygget er formet som en u, og i midten er det en takhage og en takplass, sier Bakke.

Han forteller at de totalt var nærmere 50 personer på prosjektet når de var på topp.

– HMS-arbeidet har gått veldig fint på prosjektet, og det har hverken vært fraværsskader eller noen ulykker, og det har vært god håndtering på byggeplassen. Vi hadde en stor riggplass og kunne sikre området på en god måte. Samtidig har det vært lite folk i nærheten av byggeplassen, sier daglig leder Ole Einar Rongved i ØMF Asker Ringerike.

Den kanskje største utfordringen i prosjektet kom via prisstigning og problemer med noen leveranser, blant annet på grunn av virkingene av krigen i Ukraina.

– Det har vært noen utfordringer, men vi kom i mål på en god måte, mener Rongved.

Powered by Labrador CMS