Fakta
Sted: Kongsberg
Prosjekttype: Boligbygg
Byggherre: Pilares Eiendom AS
Totalentreprenør: Peab AS
Kontraktsum uten merverdiavgift: 120 millioner kroner
Bruksareal: 7.300 kvadratmeter
Arkitekt: Code arkitektur
Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIE: Ask Elektro l RIV: Veas
Underentreprenører og leverandører: Prefab: Spenncon l Veggelementer: Optimera l Vinduer: Lian Vinduer l Dører: Swedoor l Lås, beslag, postkasser: Certego l Kjøkken og bad: Studio Sigdal Kongsberg l Maler: Malermester Buer Drammen l Flis: NTG l Rekkverk: GBS Produkter l Parkett: Bo Andren l Kjellerboder: Troax l Sykkelstativ: AJ Produkter l Heis: Heisplan l Blikkenslager: Skogly Blikk og Tak l Elektro: Ask Elektro l Rørlegger og ventilasjon: Veas l Tømrer: Probygg Entreprenør l Himlinger: Bærum Byggmontering l Grunnarbeider: Aktiv Veidrift Entreprenør l Riving: Wingereid Maskin l Betongarbeider: R Smeby Forskaling & Betong
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Byggeprosjektet heter Klemskvartalet, og består av 42 leiligheter totalt. Boligene varierer i størrelse fra 54 til 136 kvadratmeter og har hatt en prisklasse fra 3,65 millioner kroner til 9,6 millioner kroner.
Bruksareal er cirka 7.300 kvadratmeter, og under byggene er det bygd en felles parkeringskjeller med boder. Det ene bygget har tre boligetasjer og to under-etasjer, mens det andre har fire boligetasjer og en underetasje.
Prosjektet består i tillegg av en stor felles hage med sittegrupper og lekeplass.
– Det har vært god interesse for prosjektet, men de større leilighetene er litt mer tungsolgte enn de små. I alt er det ni usolgte leiligheter, sier prosjektleder Petter Bjerke i Pilares Eiendom, som er byggherre.
Særegen stil
Ifølge prosjektlederen er det lagt vekt på praktiske planløsninger, god takhøyde, store vinduer og private uteplasser med egen balkong i hver leilighet.
– Alle boligene er særegne. Det er gjort gode materialvalg, og vi har lagt vekt på å bygge i tradisjonell arkitektur. Utformingen er inspirert av den særegne stilen på gammel bebyggelse i Kongsberg, sier han.
– Det var Code som fikk oppgaven med å tegne byggene, og de har blant annet tegnet store mønehøyder. I toppetasjen er det på det meste seks meters høyde fra gulv til tak, legger Bjerke til.
Positive tilbakemeldinger
Avdelingsleder Håvard Dybendahl i Peab Buskerud, som er totalentreprenør, påpeker også at arkitekturen skiller seg ut.
– Det er sjelden du ser så store boligbygg med slik arkitektur. Grepene som er tatt, blant annet med skråtak, er blitt godt mottatt av beboerne. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger, sier han.
Dybendahl forteller at boligbyggene ellers har moderne og god standard, og at det i stor grad er brukt tradisjonelle byggematerialer.
– Råbygget er ført opp med prefabløsninger og hulldekker som etasjeskiller. Ellers er det bygd tradisjonelle bindingsverksvegger, og limtrekonstruksjoner og takstoler. På ytterveggene er det malt panel med innspill av pussfasader, og på taket er brukt vanlig takstein, sier han.
Samspillskontrakt
Peab inngikk en samspillkontrakt med Pilares i august 2020. Deretter jobbet de sammen om å utvikle byggeprosjektet fram til byggestart sommeren 2021.
Kontrakten omfattet også riving av fem boliger på tomten, omlegging av vann- og avløpsanlegg og bygging av nytt fortau fra Klems gate og ut til Drammensveien.
– Vi har hatt et godt og tett samarbeid med både entreprenør og Kongsberg kommune, men byggeprosessen er blitt påvirket av koronasituasjonen og krigen i Ukraina. Det har blant annet ført til leveranseproblemer, sier Bjerke i Pilares Eiendom.
– Samtidig med byggearbeidene er det utført VA-arbeider i omkringliggende gater. Det har ført til mye koordineringsarbeid, så det har vært en travel byggeprosess. Alle leilighetene har likevel blitt overlevert til kjøperne 9. desember, som planlagt, legger han til.
– Krevende tid å bygge
Dybendahl bekrefter at det har vært utfordrende å kombinere både arbeider med fortau, vann og avløp og boligbygging på samme tid.
– Det har vært mye logistikk, og i tillegg har det generelt vært en krevende tid å bygge i. Vi kjente jo godt til koronasituasjonen da vi startet å bygge i juni 2021, men det var likevel utfordrende å forholde seg til nedstengingen i desember, sier han.
– Da koronaen endelig la seg ble det krig i Ukraina, som førte til leveranseutfordringer. Dermed har byggingen tatt noe lengre tid enn planlagt. Vi har imidlertid gjort tiltak underveis for å begrense konsekvensene, og boligene er blitt overlevert til boligkjøperne til avtalt tid, fortsetter han.
Tidligere eneboligtomter
Boligbyggene som nå er ferdige, er det første av to byggetrinn.
– Det blir seks bygg med fire boliger hver i neste byggetrinn. Samtlige boliger blir treromsleiligheter på 50 kvadratmeter, sier Petter Bjerke.
Den sentralt plasserte eiendommen på Eikemoen bestod tidligere av seks eneboligtomter.
– Vi bygde boligprosjektet Brusfabrikken for rundt fire år siden. I forbindelse med prosjektet kjøpte vi opp hus for hus i hele kvartalet. Det er dette kvartalet som nå blir Klemskvartalet, sier Bjerke.