Fakta
Sted: Gjøvik sentrum
Prosjekttype: 52 leiligheter fordelt på to bygg. Noe nærings-
areal og to parkeringsplan.
Areal: Leiligheter: 3.600 kvadratmeter, parkering: 2.600 kvadratmeter
Totalentreprise: 175 millioner kroner ekskl. mva.
Byggherre: Farverikvartalet
Prosjektledelse byggherre: DRIV Prosjektstyring
Arkitekt: Sleth arkitekter, Kontur arkitekter og Studio NSW
Landskapsarkitekt: Feste Kapp
Totalentreprenør: Backe Oppland
Rådgiver: SBG Byggconsult, Norconsult
Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: Arve Hagen l Ventilasjon: Hamstad l Elektro: Bravida l Heis: Schindler l Grunn- og utomhusarbeid: Paul Berg l Paroc: Edvind Hansen l Flisarbeid: Oppland Mur og Flis l Parkett: Parkettpartner l Vinduer: Lian Vinduer l Solskjerming: Scandic Markiser l Dører: Maxbo Proff l Porter: Port Innlandet l Lås og beslag: Arexa l Taktekking: Tomtum Tak lBlikkenslager: Gjøvik Blikkenslagerservice l Glass/fasade: Sagstuen l Malerarbeid: Malermestrene Innlandet l Himlinger: Tøftum Innredning l Badekabiner: Greenbox l Kjøkken og garderobe: HTH l Brannisolering: Firesafe l Anleggsgartner: Skjølberg & Tombre
Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Første trinn av Farverikvartalet består av 52 leiligheter fordelt på to bygg. Prosjektet omfatter også noe næringsareal, samt to parkeringsplan der det ene er et offentlig parkeringshus med 25 plasser. Totalt vil Farverikvartalet omfatte cirka 130 leiligheter fordelt på fem bygg.
Sten Gunnar Torseter i DRIV Prosjektstyring er prosjektleder for utbyggingsselskapet Farverikvartalet AS, hvor Utstillingsplassen Eiendom AS og Industribygg Eiendomsutvikling AS er største eiere. Han opplyser til Byggeindustrien at det kun er to usolgte leiligheter i første trinn.
– Det neste trinnet med 31 leiligheter ble lagt ut i juni og byggingen starter på nyåret. Per nå er 23 leiligheter solgt og det er vi veldig godt fornøyd med, sier Torseter til Byggeindustrien.
Han beskriver salget som sjeldent godt i et krevende boligmarked.
– Markedet har gitt oss bra respons på det vi har levert. Vi har faktisk flere eksempler på kjøpere som har blitt overbevist når de har sett hvordan dette blir, forteller Torseter.
Han mener salgssuksessen handler om boligprosjektets spesielle beliggenhet, kombinert med det utbygger mener er gode og gjennomarbeidede løsninger.
– Det er nok mange av kjøperne som har latt seg friste av at prosjektet ligger i sentrum av Gjøvik, samtidig som man har naturskjønn utsikt mot Hunnselva og Gjøvik gård, sier Torseter.
– Jeg synes også Farverikvartalet høster gevinster av boligerfaringen vi har bygget opp over mange år. Dette har blant annet gitt utslag i det vi mener er rasjonell bygging og gode planløsninger, tilføyer han.
– Krevende tid
Backe Oppland AS sin totalentreprisekontrakt på første trinn har en verdi på 175 millioner kroner eksklusive moms. Totalentreprenøren startet med betongarbeider i februar 2022 og den siste leiligheten ble overlevert i begynnelsen av september.
Prosjektleder Petter Thormod-sen i Backe Oppland er fornøyd med det totalentreprenøren har levert sammen med samarbeidspartnere, men han legger heller legger ikke skjul på at kontrakten de inngikk i 2021 har fått kjenne på kostnadskonsekvenser knyttet til krigen i Ukraina.
– Prosjektet er gjennomført i en tid da det har vært krevende å være totalentreprenør, men det har ikke påvirket det vi opplever som et meget godt samarbeid med våre underleverandører, og en åpen og god dialog med byggherre. Vi kommer trygt i mål fordi vi har flinke underentreprenører og fordi prosjektet har hatt en god sammensetning av løsningsorienterte mennesker, sier Thormodsen.
Fargerike sinkfasader
Farverikvartalets arkitektur er et samarbeid mellom danske Sleth arkitekter, Kontur arkitekter på Gjøvik, Studio NSW fra Hamar og Feste Landskap som landskapsarkitekt. Både Sten Gunnar Torseter og Petter Thormodsen trekker frem den gjennomgående bruken av fargede sinkplater i fasadene (VMZINC) som spesielt for prosjektet. Torseter opplyser at Farverikvartalet-navnet spiller på gammel historie da Hunnselva ble brukt i forbindelse med farging av klær.
– Vi lette etter et materiale som kunne passe og som kunne underbygge historien bak navnet Farverikvartalet. Valget falt på sinkplater med farger som er basert på fargetoner fra området. Fargebruken skal både gi prosjektet sin egen unike identitet og de skal sørge for at bygningsvolumene skilles fra hverandre, sier Torseter.
Han har aldri vært borti et prosjekt med en så omfattende bruk av sink-plater i fasadene.
– For entreprenør har det vært krevende utførelsesmessig. Det positive er at platene gir et fint uttrykk, samtidig som de krever svært lite vedlikehold, sier Torseter.
Backe Oppland har heller ikke opplevd et prosjekt hvor sinkplater er benyttet i så stor skala.
– Dessverre for oss og vår underleverandør har sink-platene blitt vesentlig dyrere enn da vi inngikk kontrakten, men slik har det blitt i en urolig verden, sier Thormodsen.
Fornøyd med ny avtale
Backe Oppland er fornøyd med at de har landet avtalen som gjør at de også skal bygge Farverikvartalets C-blokk med 31 nye leiligheter. Det neste trinnet omfatter også en videreføring av parkeringsplanene fra første trinn.
– Det å få tillit til å fortsette byggingen av Farverikvartalet setter vi høyt. Prosjektet er vikitg for å holde oppe aktiviteten, samtidig synes Backe Oppland det er veldig morsomt å få være med på å bygge et så stort og etter vårt syn viktig boligprosjekt med tanke på utviklingen av Gjøvik som by. Vi transformerer tross alt et helt kvartal som tidligere huset både en gammel kornsilo og et utdatert parkeringshus, og det synes vi er veldig gøy, sier Thormodsen.
Kontinuerlig bygging
Med byggestart for andre trinn i boks gjenstår det rundt 50 leiligheter i Farverikvartalet-prosjektet. Ifølge Sten Gunnar Torseter er målsettingen kontinuerlig bygging frem til ferdigstilles av hele kvartalet.
– Vi forventer salgsstart på ytterligere ett trinn i løpet av 2024, opplyser han.
Torseter håper og tror at det blir Backe Oppland som også avslutter Farverikvartalet-prosjektet.
– Hvis de fortsetter å levere som avtalt så ønsker vi å forhandle med Backe om videre bygging. Vi mener det helt klart vil være en fordel å utnytte erfaringene vi har bygget opp sammen, inn i den siste delen av prosjektet, sier Torseter.