Gustav Hasund (t.v.) er økonomisjef i Borgstein AS og har også vært prosjektleder for Bygg 7 for byggherre. Steffen Løkling, distrikssjef for totalentreprenør Peab K. Nordang på Søre Sunnmøre, har vært prosjekteringsleder. Her i de nye lokalene til Peab K. Nordang i nybygget.

Borgstein Bygg 7

Med Bygg 7 har Borgstein AS fullført en utbygging av næringseiendom med totalt syv bygg på Stålhaugen i Ulsteinvik. Peab K. Nordang er totalentreprenør og blir også leietager i nybygget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fakta

Sted: Ulsteinvik

Prosjekttype: Næringsbygg

Byggherre: Borgstein AS

Totalentreprenør: Peab K. Nordang

Arkitekt: Slyngstad Aamlid Arkitekter

IARK og byggherreombud: Sporstøl Arkitekter

Areal: Ca. 2300 m2 BTA

Entreprisekostnad: 60 millioner kroner eks. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB: Conplan l RIG: Era Geo l RIGm: Norconsult l RIA: Cowi l RIBfy, RIVA, RIEn, RIV rør: Riksheim l RIE: Kvalsund l RIV vent: Egset Ventilasjon l RIBr: Konsepta.

Underentreprenører og leverandører: Betongelement: Spenncon l Montering betongelement: Elementmontering l Stål: Skanska Stålfabrikken l Rørlegger: Rørservice Uri l Elektro: Elcontact l Automasjon: Normatic l Ventilasjon: Egset Ventila-sjon l Heis: Heisplan l Peling: Polar Pel l Grunnarbeid: Brekke & Kleppe Anlegg l Utvendige himlinger: Vebjørn Strømsnes l Glass/alu: Holvik Glass l Solskjerming: Vental l Fasader, blikkenslager: Blikkenslagermester Even Helgesen l Systeminnredning: Byggmontering Møre l Byggvask: Clean 4 U l Lås og beslag: Låsservice l Foliering, skilt: Furene l Rekkverk: Midthaug l Maling, gulvbelegg, flislegging: Lenco l Kjøkken: Sigdal l Innredninger: Langlo, ProTre, Limstrand interiør l Systemvegger: Deco Systems l Solcelleanlegg: Klar Energy l Kjøkken, garderober: Sigdal l Dører: Swedoor

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det må kunne sies at Borgstein AS har satt et verdig punktum for utbyggingen av området Stålhaugen. Bygg 7 er utført med eksklusive detaljer både på utsiden og innsiden. Den syrefaste Rimex-fasaden i fargen Rosy Gold gir bygget et påkostet preg. Beliggenheten i strandkanten med småbåthavn utenfor og fjord-utsikt fra de sørvendte kontorene, gjør nybygget til et signalbygg i Ulsteinvik, et sted som har endret karakter fra bygd til by de siste 20 årene. Beliggenheten gjør også at Borgstein Bygg 7 tar plass i den fra før spesielle «skylinen» som møter deg når du kjører inn til Ulsteinvik fra øst, der verftskranene signaliserer hva som har gitt dette samfunnet fremgang og vekst.

– Dette må være de flotteste kontorlokalene på Søre Sunnmøre, sier Steffen Løkling, distrikssjef for Peab K. Nordang på Søre Sunnmøre. Ikke bare har avdelingen hatt ansvaret som totalentreprenør for utbyggingen, de har også flyttet inn i et cirka 300 kvadratmeter stort lokale i andre etasje av det tre etasjer store bygget.

Det er cirka 730, 730 og 690 kvadratmeter i de tre etasjene. Den øverste etasjen har en 100 kvadratmeter stor inntrukket overbygget terrasse. Inkludert fellesområder er arealet i bygget beregnet til 2.300 kvadratmeter BTA. Entreprisekostnaden er 60 millioner kroner eksklusive merverdiavgift.

Brukt lokale bedrifter

Fra de nye kontorlokalene til Peab har man panoramautsikt til det som er av maritime aktiviteter i Ulsteinvik. I første etasje flytter Ulsteinvik Marina inn. Det er et selskap som drifter marinaen rett utenfor bygget. Det er høy aktivitet med mange båtplasser langs moloene utenfor, vinterlagring, og en stor heis rett ved bygget.

På bakkeplan skal også Abyss Vest flytte inn, en bedrift som driver service rettet mot oppdrettsnæringen. Også en byggebedrift flytter inn i denne etasjen. I andre etasje er det et ledig område ved siden av Peab, mens regnskapsbedriften Hasund AS og revisjonsselskapet Ernst & Young flytter inn i toppetasjen. Alle bedriftene har selv utformet interiør, noe som gir de ulike avdelingene hvert sitt særpreg. Men felles for alle er at finishen er påkostet. Bedriftene Langlo, ProTre og Limstrand, alle fra Sunnmøre, har levert de ulike interiørløsningene.

– Det er i stor grad lokale krefter som står bak bygget. Vi har mange flinke bedrifter her i området som vi synes det er viktig å løfte frem. Ikke minst må vi gi en honnør til blikkenslagermester Even Helgesen som har ansvar for fasaden. Han har knekt og montert fasaden. Det er fint håndverk, knekt på verksted og levert i kassetter. 80 prosent av materialet til fasaden er resirkulert, sier Løkling.

Solcelleanlegget på taket er levert av Hareid-bedriften Klar Energy gjennom det lokale elektrofirmaet Elcontakt med ansvar for elektro på prosjektet. Bærende betongkonstruksjoner er heller ikke kjørt langt, fra Spenncon i Hjørungavåg.

17.300 kvadratmeter bygningsmasse

Løkling har selv vært prosjekteringsleder for bygget, mens Frode Frøyen er prosjektleder for Peab K. Nordang på utbyggingen. Ifølge Løkling har Peab og Borgstein en lang historie for samarbeid.

– Vi er takknemlige for at Borgstein har gitt oss tillit over tid. Det er en tillitserklæring at vi får komme tilbake flere ganger. I forbindelse med denne utbyggingen ba de oss gi et tilbud. Vi ble enig, og det førte til at vi ble involvert i prosjekteringsarbeidet fra starten av. Det er en styrke å kunne sette seg ned sammen og utvikle detaljene i fellesskap. Det har gjort at vi har spisset bygget og truffet målprisen. Vi har jobbet prosjektet frem sammen, slik vi har gjort flere ganger.

Flere av bedriftene flytter fra andre av Borgsteins lokaler på Stålhaugen.

– Vi har cirka 17.300 kvadratmeter bygningsmasse fordelt på de syv byggene våre her på Stålhaugen. Vi har et langvarig forhold til flere av aktørene som flytter inn i det nye bygget. Det betyr at det blir ledig i andre deler av området, der vi nå kan gå i gang med fornying og rehabilitering, sier Gustav Hasund, økonomisjef i Borgstein AS og prosjektleder for byggherre på Bygg 7.

Stor aktivitet

– Vi vokste ut av lokalene vi hadde i Bygg 3. Da passet det fint å flytte hit, sier Løkling i Peab og forteller om stor aktivitet i avdelingen på Søre Sunnmøre. De holder på med Voldaportalen, et kombinert forretnings- og boligkompleks ved siden av Høgskulen i Volda, og de er nå også begynt på byggingen av ny sentrumsskole i Ørsta.

– Vi er om lag 25 ansatte i avdelingen til Peab K. Nordang på Søre Sunnmøre. Av disse er ni funksjonærer på kontoret her, 15-16 er tømrere, betongarbeidere og montører. Vi samhandler med avdelingene på Stranda, i Ålesund og en nyopprettet avdeling i Bergen. Til sammen er vi nå 155 ansatte i Peab K. Nordang.

Eid av fem Ulstein-søsken

Borgstein AS er eid av fem søsken i en gren av Ulstein-familien som er søskenbarn til dagens eiere i hjørnesteinsbedriften Ulstein Verft. Ifølge Gustav Hasund utløste et salg av Ulstein-gruppen midler i familien som er reinvestert i eiendomsmasse blant annet på Stålhaugen, boligutvikling videre utover langs sjøsida i sentrum, og ikke minst i offshore-rederiet Island Offshore. Dette er et selskap med over 20 fartøyer der Ulstein-familien er majoritetseier sammen med den amerikanske Chouest-familien basert i Louisiana. Chouest driver stor oljeservicevirksomhet i Mexicogulfen med utgangspunkt i New Orleans-området.

Island Offshore har hovedkontor i nabobygget til Bygg 7. Morten Ulstein, et av fem søsken i familieselskapet Borgstein AS, er styreleder både i Borgstein og Island Offshore Group. Gustav Hasund beskriver styrelederen som en samfunnsbygger som har vært involvert i mye av byutviklingen i Ulsteinvik de siste tiårene.

Utfylt tomt

Ifølge Hasund er tomten en fylling i sjøen, anlagt i forbindelse med byggingen av infrastruktur for den marine aktiviteten med moloer og småbåthavn. Bygget står på peler i sjøen.

– Grunnarbeidet med peling har egentlig vært den største utfordringen. Men alt av arbeid har gått bra. Vi leverer bygget fire uker før kontraktsfestet, det forteller om fin flyt i byggeprosessen, sier Løkling. Bygget ble overlevert 13. mars. Onsdag 15. mars ble lokalene overlevert leietakerne.

Bærekraftig energiløsning

Både søyler, bjelker og dekker er prefabrikkert fra Spenncon, mens Nobi har levert prefabrikkerte trapper. Utvendige vegger er reisverksvegger bygd på stedet. Innvendig i kontorområder er det teppeflis på gulv. I gangarealer og på toaletter er gulvene flislagt. Materialer på innvendige overflater er noe ulikt siden de ulike bedriftene har innredet selv. Hos Peab K. Nordang er det eikefinér i himling og på kontorvegger. I takene generelt er det en miks mellom treullit og standard kontorhimling.

Innvendige vegger er systemvegger, det meste i glass.

– Det er bygget som et fleksibelt kontorbygg, der vi enkelt kan tilpasse lokaler til leietakernes ønsker og behov, sier Hasund.

Energien i bygget er verd å nevne siden solcelleanlegget på taket etter planen skal sørge for mye av strømmen.

– Hele systemet er basert på solcellene som skal produsere 42.000 kWt i året. Vi kalkulerer med at det skal kunne forsyne bygget med 20-25 prosent av energiforbruket. Hovedoppvarmingen og nedkjølingen kommer fra ventilasjonsanlegget via luft-til-luft varmepumper. Glass og solskjerming er en del av energisystemet, der de ulike delene «snakker» sammen.

Powered by Labrador CMS