Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Regionsjef og daglig leder Jan-Arne Finnøy foran den nye proffbutikken til Byggtorget på Digerneset. Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset
Foto: Byggtorget Digerneset

Byggtorget Digerneset

Byggherre Veri Eiendom har bygget 3.000 kvadratmeter nytt næringsbygg for Byggtorget på Digerneset. Utbyggingen skal sikre moderne butikklokaler og gode logistikkløsninger med hovedvekt på proffmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Digerneset i Ålesund kommune

Prosjekttype: Næringsbygg

Byggherre: Veri Eiendom

Hovedentreprenør: Grindvik Bygg

Arkitekt: Ose Ingeniørkontor

Areal: Ca. 3.000 kvadratmeter

Prosjektkostnad: Ca. 45 millioner kroner eks. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB, SØK: Ose ingeniørkontor l RIE: Bra Elektro lRIV: Valle Rør, Energima

Underentreprenører og leverandører: Tømrer- og betong-arbeid: Grindvik Bygg l Elektro: Bra Elektro l Rør og varme: Valle Rør l Ventilasjon: Energima Ålesund l Grunnarbeid: Vasto Anlegg, Fremi Maskin l Glassfasader, vindu: Straumsheim l Porter: Windsor l Løfteplattform: Lift-Tech l Bæresystemer stål: AK Mekaniske lBærende etasjeskiller: Pretre l Tekking: Flexi Tak l Sandwich-kledning: Paroc Panel system l Utvendig brystning brann-/seksjonsvegg: Elementpartner l Systemvegger/-himling: Byggmontering Møre l Maling, flis, belegg, teppeflis: Nime l Gulvstøp: Fron Betong l Ferdigbetong: Dyrøy Betong l Bygge-varer: Byggtorget Digerneset l Leie lift og diverse utstyr: Uco

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

De som har fulgt utviklingen på Digerneset i Skodje øst for Moa i Ålesund de siste årene, vet at det har vært en rivende utvikling med bygging av store næringsbygg der aktører i ulike næringer har flyttet inn for å drive storhandel. Byggevarehandel er en av næringene som har etablert seg her, Coop Obs Bygg og Maxbo har begge etablert store varehus. Noen har kanskje lurt på hvordan dette har slått ut for den opprinnelige byggevareaktøren på Digerneset. Selskapet som eier bygningsmassen der Byggtorget driver, har nemlig vært etablert her i over 90 år, først som sagbruk og trelasthandel. Den opprinnelige familien Valde er fortsatt eier av bygningsmassen og står som byggherre for det nye næringsbygget. I 2012 solgte de ut driftsselskapet til Mestergruppen.

7.000 kvadratmeter bygnings-masse

Daglig leder for Byggtorget Digerneset og regionsjef for Mestergruppen på Møre, Jan-Arne Finnøy, rapporterer at frasen «aktivitet avler aktivitet» også gjelder for dem. Han er slett ikke negativ til det som har skjedd i nabolaget.

– Det som har skjedd på Digerneset med utvikling tror jeg har vært positivt for oss. Vi har vokst jevnt og trutt og passerte 100 millioner kroner i omsetning i fjor. Det er også grunnen til at vi nå kan ekspandere. Med til sammen 7.000 kvadratmeter bygningsmasse og 10.000 kvadratmeter asfaltert uteområde tror jeg vi nå er det største byggvareutsalget mellom Tromsø og Stavanger, det er i alle fall ikke mange som er større. Men der er noen større på Østlandet.

De har blant annet opprettet egen helikopterlandingsplass på uteområdet, for direkte lufttransport av byggevarer.

Står på fylling i fjorden

Daglig leder og majoritetseier i Veri Eiendom Rolf Inge Valde tror ikke utbyggingen hadde skjedd om det ikke var for den generelle utviklingen av næring i nabolaget.

– Hadde det ikke vært for utvikling og utbygging på Digerneset, hadde det nok ikke blitt utviding for oss heller. Vi ligger med veien på ene siden og fjorden på andre siden, så utviklingsmulighetene var i utgangspunktet begrenset. Vi fikk masse fra utbyggingen av næringsarealet ved siden av som vi har fylt ut i sjøen der nybygget står. Det var 7,5 meter dypt, og det har gått med 65.000 kubikkmeter stein, sier Valde.

Avdelingen består nå av fem store bygninger ved Skodjestraumen. Det har tatt litt over ett år å bygge ut. Butikken er på cirka 600 kvadratmeter, i tillegg er her et platelager på 1.500 kvadratmeter. I andre etasje er det et stort showroom, samt konferanse- og møterom med utsikt over fjorden.

Kjører ut til byggeplasser

– Det var riktig tid for oss å få på plass nye lokaler. Vi bygger ikke for å svare på konkurransen, men for å utvikle oss selv, sier Valde. Det var Rolf Inges bestefar Alf Valde som startet virksomheten for 90 år siden. Siden har bedriften gått gjennom to generasjonsskifter. Rolf Inge Valde forteller at bedriften, som tidligere het Alf Valde AS, i 2012 stod med to eiere der den ene ønsket å selge seg ut. Da gjorde de det enkelt ved at den ene grenen fikk driftsselskapet, mens den andre beholdt eiendommene. Driftsselskapet ble solgt til Mestergruppen, mens Rolf Inge Valde med familie etablerte Veri Eiendom AS. Valde-familien eier og driver også selskapet Einar Valde AS, et selskap som driver med transport og lagerløsninger med base på et 12.500 kvadratmeter stort område i Håhjem næringspark.

80 prosent til proffmarkedet

Byggtorget Digerneset har tre egne lastebiler og noen innleide som de bruker til å kjøre byggevarer ut på byggeplasser.

– Vi har nå også fått løsninger for å kjøre biler inn på lageret for lasting, men i hovedsak kjører vi byggevarer ut på byggeplassene. Bilene våre går hele tiden. Vi leverer i ålesundsområdet og på Sunnmøre. 80 prosent av kundene våre er i proffmarkedet, sier Finnøy.

Valde sier de har investert 40 millioner kroner eksklusive merverdiavgift i prosjektet, inkludert opparbeiding av tomten. I tillegg har Byggtorget investert omkring fem millioner kroner i egne løsninger, slik at prosjektkostnaden blir om lag 45 millioner kroner eksklusive merverdiavgift.

Finnøy sier proffmarkedet består av små og mellomstore entreprenører, og huskjedefirma som Mesterhus, Systemhus, Nordbohus og Idéhus, samt Saltdalshytta.

– Vi har mange etablerte kundeforhold med faste avtaler. Noen av avtalen er med andre selskap eid av Mestergruppen, men det er forretningsmessig samarbeid, vi må være konkurransedyktig på å levere riktig mengde til rett tid til rett pris.

Med nysatsingen inviterer de også privatkunder til anlegget. Det åpnes en ny avdeling med kjøkken, bad og garderobe. Avdelingen tilbyr byggevarer, trelast, verktøy, festemidler, arbeidsklær, isolasjonsprodukt, tak, dører, vindu og parkett. De har 20 ansatte.

Grindvik Bygg hovedentreprenør

En av entreprenørene de samarbeider med, er lokale Grindvik Bygg. Dette selskapet med rundt ti ansatte er hovedentreprenør for utbyggingen.

– Utbyggingen har gått bra. Resultatet synes jeg er blitt veldig bra. Det er en del nytenkning, sier daglig leder Lars Ivar Grindvik. Byggherre har selv hatt ansvaret for planlegging, prosjektering og grunnarbeid. Grindvik Bygg har hatt ansvaret på byggeplassen og koordinert ulike fag.

Ved siden av å være en god proffkunde hos Byggtorget Digerneset, har Grindvik Bygg også et langt samarbeid med Valde-familien som de har bygget mye for.

– Vi begynte grunnarbeidet våren 2022. Det var noe forsinket, planen var i utgangspunktet å komme i gang cirka et halvt år tidligere. Selve bygget står på ringmur med stålreisverk og med Paroc-elementer som utvendige vegger. Innvendig er det litt ulike løsninger på vegger, både tre- og stålreiseverk, utført med både tradisjonelt reisverk og systemvegger.

Jobbet med designløsninger

Finnøy i Byggtorget sier det er lagt vekt på at bygget skal skille seg fra et vanlig næringsbygg. Blant annet er arkitekturen mer påkostet med glassfasade i butikken og vindusrekke i kontor- og møteavdelingen i andre etasje. Han påpeker også at innvendige overflater er mer påkostet enn eksponerte konstruksjoner og sandwichpaneler som man ofte ser i næringsbygg.

– Vi har jobbet for å skape et attraktivt designbygg. Det kan nevnes at vi som etasjeskiller mellom butikken og andreetasje har 750 kvadratmeter med gitterdragere i tre. Etasjeskillet er en meter høyt. Dette gjør at vi får himlinger i butikken i første etasje med tre meter takhøyde, uten dragere som stikker ned. I etasjeskillene har vi også lagt inn vannbåren varme. Etasjeskillene er bygget opp med 23 mm forskalingsbord, 30 mm EPS med vannbåren varme, to lag med gulvgips og med klikkvinyl eller teppeflis på toppen. Denne løsningen er ikke så vanlig. Men det gjør at vi kunne øke arealet med 50 prosent, siden det er store flater som er mer flytende. Vi har fått glatt fint tak, og har spenn i butikken på nesten 10 meter uten søyler. Vi har bare noen få søylepunkter. Det er blitt tidsmessig og bra.

Møteplass

Et interessant trekk ved det nye anlegget er at de har lagt til rette for møterom og kontorarbeidsplasser i forbindelse med administrasjonsdelen i andre etasje. Til disse lokalene inviterer de proffkunder, leverandører, arkitekter og rådgivende ingeniører. De ønsker å skape en møteplass for bransjen.

– Leverandører som reiser rundt bruker gjerne bilen eller hotellrommet til å jobbe. Her legger vi nå til rette for at de kan komme inn og få en kontorarbeidsplass med tilgang til nettverk, og med mulighet for å låne møterom om de vil invitere til kundemøter, sier Finnøy.

Han sier at logistikkløsningene er blitt kraftig bedret med nybyggingen.

– I tillegg til 3.000 kvadratmeter nytt areal, har vi også fått 10.000 kvadratmeter asfaltert uteområde, noe som gjør logistikken mye enklere med lastebiler med varer inn og ut av området. Vi har fått positive tilbakemeldinger på at det er mer ryddig og bedre plass. Nå er tungtrafikken på ene enden i det nye anlegget, i en last-loss-sone. Alt er bedre organisert, med nybygget som hovedbygg. Vi har også gjort oppgraderinger på byggene som allerede stod her.

Byggtorget ble etablert i Vadsø i 1997, og har vært en del av Mestergruppen siden 2016. Kjeden består av i overkant av 100 varehus.

Powered by Labrador CMS