Ole-Jørgen Dahle har vært prosjektleder for totalentreprenør Consto Midt-Norge på Haramsøy skule.

Haramsøy skule

Consto Midt-Norge har overlevert et 1.200 kvadratmeter stort Breeam- og ZEB-O-sertifisert nybygg til Haramsøy skule. Bygget binder sammen barneskole og ungdomsskole.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Haramsøy

Prosjekttype: Skole

Byggherre: Ålesund kommunale eiendom

Arkitekt, landskapsarkitekt: Norconsult

Totalentreprenør: Consto Midt-Norge

Areal: 1.200 kvadratmeter

Entreprisekostnad: Ca. 60 millioner kroner eks. mva. (byggherres kostnadsramme 87,6 mill. kr. inkl. mva.)

Rådgivende ingeniører: RIB, RIBr, RIA, RIBfy, RIVA: Norconsult lRIE, RISol: EL 24 Ensiko l RIV: Nordvest Miljø

Underentreprenører og leverandører: Tømrer: Consto Midt-Norge l Betongarbeid, gulvstøp: Hug Betong lRør, ventilasjon: Nordvest Miljø l Elektro, automasjon, solceller, lås og beslag: EL 24 Ensiko l Hulldekker: Spenncon l Limtre, massivtre: Woodcon l Takelement: Lett-Tak Systemer l Riving/sanering: Møre Miljøsanering l Grunnarbeid: Brusdal Transport l Taktekking: Vestlandstak l Heis: Lift-Tech l Maling, gulvbelegg: Ullevål Malermesterforretning l Solskjerming: KvintBlendex l Glassfasader: Straumsheim Glass og Fasade lVindu: NorDan l Dører: Daloc l Kjøkken: HTH l Trapper, rekkverk: Midthaug l Systemhimling, spilevegger: Moelven Modus l Fasadeplater: Interiørarkitekt: Fra Innersida l Byggevarer: Optimera l Fasadeplater: Rockpanel l Interiør: Input Interior

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Nybygget står delvis på tomten til en svømmehall som ikke hadde vært i bruk på lenge, og som ble sanert for å få på plass det to etasjers nybygget på 1.200 kvadratmeter BRA. Som erstatning for svømmehallen har Haramsøy nord for Ålesund fått et flerbruksbygg som kan brukes av både barneskole og ungdomsskole, og som forsamlingshus for øybefolkningen utenfor skoletid. Bygget blir omtalt som et mellombygg. Det er bygget ganger mellom de eksisterende byggene og det nye, slik at hele bygningsmassen henger sammen.

I første etasje blir det et kombinert skole- og folkebibliotek som også blir åpent utenfor skoletid. Fra dette biblioteket er det direkte adgang til et amfi med scene som blir tilgjengelig når biblioteket er åpent. På scenen er det lagt opp til musikkrom. I denne etasjen er det også nye garderober i tilknytning til den eksisterende gymsalen, og her er kjøkken med kioskløsning til bruk ved arrangement.

I andre etasje er det administrasjon, lærerarbeidsplasser, møterom og sosiale soner for lærerne. Lokalene for lærerne i de eksisterende skolebygningene blir frigjort og tilgjengelig for annen bruk. Dermed blir det bedre plass for de totalt om lag 100 elevene. Barneskolen holder til i ene fløyen, ungdomsskolen i den andre. Det nye området i midten blir til felles bruk.

Fleksibelt bygg med merverdi

Ålesund kommunale eiendom (ÅKE) er byggherre for nybygget med en kostnadsramme på 87,6 millioner kroner. Prosjektansvarlig for ÅKE, Hanne Helgesen, sier denne summen inkluderer merverdiavgift. Entreprisen for total-entreprenør Consto Midt-Norge er på cirka 60 millioner kroner eksklusive merverdiavgift.

– Romprogrammet med amfi, scene og bibliotek, samt miljøsertifiseringene, gjør utbyggingen forholdsvis kostbar sammenliknet med et ordinært skolebygg. I kostnadsrammen ligger også blant annet rehabilitering av rommene administrasjon og lærere flytter ut av. Det blir neste fase.

– Vi er veldig fornøyd med utførelsen til Consto. Vi har fått et godt bygg for pengene. Bygget er levert to uker før avtalt tid, og vi har bygget innenfor budsjett. Det er blitt et fleksibelt bygg med merverdi for bygda. I tillegg til skole er det blitt et samfunnshus beboerne og andre kan benytte. Det er til glede for alle på øya, sier Helgesen.

Byggestart var i april 2022 med overlevering 18. september i år. Bygget vil tas i bruk rundt 1. desember.

Nye Haram kommune eier

Det spesielle med utbyggingen er at den ble gjennomført av Ålesund kommune etter sammenslåingen til storkommune fra nyttår 2020. En storkommune Haram ble innlemmet i med tvang. I mars i fjor ble det imidlertid gjennomført folkeavstemning, og fra nyttår blir Haram igjen egen kommune. Det blir dermed Haram kommune som overtar den nye bygningsmassen og tar prosjektet videre.

Både Helgesen i ÅKE og prosjektleder Ole-Jørgen Dahle i Consto Midt-Norge sier utbyggingen har pågått upåvirket av oppstyret rundt kommuneinndeling.

– Utbyggingen har pågått mens Haramsøy var en del av Ålesund kommune, så vi har forholdt oss til ÅKE som byggherre hele veien. Det har fungert veldig bra, sier Dahle.

ZEB-O og Bream-Nor

I henhold til kravspesifikasjonen i anbudet er nybygget sertifisert med ZEB-O og Breeam-Nor nivå «Good». Bygget skal også oppnå en reduksjon i klimagassutslipp for materialer for utvalgte bygningsdeler på minimum 20 prosent sammenliknet med referansebygg.

– Miljøtiltak som er gjort for å sikre miljøsertifiseringene er blant annet 35 centimeter isolasjon i yttervegger og 58 centimeter i Lett-Tak-elementer. Vi har brukt limtre istedenfor stål, lavkarbonbetong, og hele taket er dekket med solceller. Energiproduksjonen skal kompensere for klimagassutslipp i forbindelse med drift av bygningen. Oppvarmingen av bygget skjer gjennom bergvarmepumpe fra to brønner. Det er gulvvarme med vannbåren varme i begge etasjer, forklarer Dahle.

Han sier de har brukt tid på å finne materialer og energisystemer som holder miljøkravene.

– Det er strenge regler for rapportering til en revisor som på bakgrunn av informasjon fra oss utarbeider en rapport som sendes inn for godkjenning. Dette gjelder Breeam som er en internasjonal sertifisering.

– Breeam- og ZEB-O-sertifi-seringer var noe vi hadde lite erfaring med fra tidligere, så det har vært nyttig for oss å gjennomføre et slikt prosjekt, sier Helgesen i ÅKE.

God nytte av Nordøyvegen

Arkitekt for bygget er Norconsult. De har designet en iøynefallende moderne fasade som bryter med den eksisterende bygningsmassen i tradisjonell stil. Fasaden er satt sammen av glassfasade fra Straumsheim Glass og Fasade, og fasadeplater i to grønnfarger.

– Fasadeplatene er Rockpanel, et relativt nytt produkt. Det er første gang vi bruker det. Det er et produkt i Rockwool-familien, av sammenpresset steinull. Det er mye lettere i vekt enn tradisjonelle fibersementplater, og også lettere å bearbeide, mener Dahle.

Haramsøy er et sted som har vært mye omtalt de siste årene av to grunner, bygging av vindkraftanlegg oppe på fjellet, og byggingen av Nordøyvegen.

Dahle sier de har hatt stor nytte av Nordøyvegen i byggeprosessen.

– Den åpnet omtrent samtidig med at vi startet byggingen. Veien har gjort logistikken med frakt av byggemateriell mye enklere enn om vi skulle ta alt ut med den lille ferja som gikk her. Og vi har også bidratt godt til nedbetalingen med mange bompasseringer, sier Dahle muntert.

Ustabil grunn

Gjenbruk av byggematerialer som en plussfaktor i miljøregnskapet var ikke mulig å få til.

– Vi så på muligheten, men materialene i den gamle svømmehallen fra 1970-tallet var så preget av «tidens tann» at det ikke lot seg gjøre.

De ble også møtt av vanskelige grunnforhold på tomta der svømmehallen stod.

– Jorda under var ustabil, så vi måtte skifte ut masse ned til fast grunn. Vi skiftet ut om lag én meter jord og erstattet det med pukk.

– Det er bestandig utfordrende å koble gamle bygg til nye. Det dukker opp ting du ikke har tenkt på. Men vi har løst utfordringene underveis. Samarbeidet med skole og elever har vært veldig godt. Det har vært full drift på skolen i byggeperioden. Miljøet her har vært veldig hyggelig og imøtekommende, sier Dahle.

Bærende konstruksjoner er en blanding av betong og tre. Det er betongsøyler- og bjelker i plan én, hulldekker over, og limtre søyler og bjelker i plan to.

På vegger innvendig er det i stor grad Ultra Board fra Norgips, en kraftigere type gips man kan skru direkte i. I fellesarealene er det lyddempende trespiler på vegger. I tak innvendig er systemhimling, mens gulv er en kombinasjon av slipt betong og belegg. På våt-rom er det vinyl baderomsbelegg på vegger.

Powered by Labrador CMS