Sentrale personer i realiseringen av byggprosjektet i Grandfjæra i Molde. Fra venstre Tone Rangnes, daglig leder i Høvding Eiendom, Svein Joar Øien, prosjektleder i Høvding Eiendom, Andreas Andenæs, daglig leder i Christie & Opsahl og bak Eivind Nordeide, daglig leder i Romsdal Tindegruppe og prosjektleder for klatrehallen.

Høghallen Grandfjæra

Molde har fått en av landets råeste klatrehaller i tillegg til rundt 5.500 kvadratmeter nytt kontorareal, alt i en tidligere industrihall som hadde en høyde på 30 meter og der det ble produsert kraner i hovedsak til offshoremarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Grandfjæra, Molde

Prosjekttype: Klatrehall og kontorbygg

Prosjektkostnad: Ca. 250 millioner kroner inkl. mva

Bruttoareal: Ca. 8000 kvadratmeter

Byggherre: Høvding Eiendom

Arkitekt: Norconsult

Reguleringsarbeid: Asplan Viak

Byggentreprise og grunnarbeider: Christie & Opsahl

Prosjektleder: Advansia

Rådgivere: Bygningsmessige fag: Norconsult l RI Brann: Firesafe

Underentreprenører og leverandører: Rør og sanitær: O.A. Sanne l Sprinkleranlegg: Evensen Rør l Ventilasjonsanlegg: Energima Ålesund l Varmepumpeanlegg: Varme og Kulde l Elektro, automasjon, lås og sikkerhet: Elmo Teknikk l Innredningsarbeider: Moelven Modus l Malerarbeid, gulvbelegg og flis: Malermestrene BMV l Klatrevegger: Waltopia l Innredning klatresenter: Nesje l Møbler: Fjord Fiesta l Trapper: Melby l Hulldekker: Spenncon l Trekonstruksjoner: Jatre l Fasadeplater: Steni l Trapper/rekkverk: Anvalda l Vinduer: Nordan l Tak-tekking: Trondheim Tak

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

– Ett av våre mest spennende og krevende byggeoppdrag, forteller Andreas Andenæs i Christie & Opsahl AS som har hatt oppdraget med grunnarbeider og fundamentering i tillegg til byggentreprisen for nybygget.

Han mener ideen om å gjenbruke stålkonstruksjonene og reisverket i den tidligere industrihallen har vært en suksess. Til og med den tidligere traverskranen som var inne i hallen er gjenbrukt. Først som kran under byggingen til å løfte på plass hulldekket, så ble kranbanen brukt som fundament for kontoretasjene oppe på klatrehallen.

Ny bydel

– Vi har både hatt en økonomisk gevinst ved å gjenbruke stålet i hallen med de høye stålprisene som har vært den senere tiden, og selvfølgelig også en miljøgevinst ved å gjenbruke materialer, legger Tone Rangnes til, daglig leder i Høvding Eiendom AS som er byggherre for Høghallen-prosjektet.

Høghallen ligger i området Grandfjæra, noen få hundre meter øst for Molde sentrum. Dette var et tidligere industriområde der det nå er vokst opp en ny bydel med et betydelig antall kontorplasser, butikker og servicebedrifter.

– De nye utleiebyggene som er reist her er delvis sammenbygde, og like ved er vi også i gang med et stort boligprosjekt i Grandfjæra. Tanken er at her skal det finnes arbeidsplasser, boliger og butikker og det er lagt opp til at de som arbeider i området i stor grad skal kunne bruke sykkel eller gå til jobb og at de skal finne et attraktivt servicetilbud i nærområdet, forteller Tone Rangnes.

Tiltrekker seg arbeidskraft

Dette er også noe av tanken rundt klatrehallen som er lagt til de nederste etasjene av den nybygde Høghallen. Klatreanlegget er blant annet initiert av den største leietakeren i bygget som ønsker å tiltrekke seg dyktige ingeniører som er aktive i klatremiljøet.

– Skulle vi få til dette måtte vi skape et klatreanlegg som var bedre og råere enn klatrehallene i store byer som Oslo og Trondheim. Vi er ikke den største. Men kanskje den beste og mest attraktive hallen, forteller Eivind Nordeide som er daglig leder i Romsdal Tindegruppe og prosjektleder for klatrehallen.

Klatreanlegget fyller et areal på rundt 2.000 kvadratmeter og rommer en hovedhall med en klatrehøyde på 16 meter og et betydelig areal med buldrevegger med 4,2 meters høyde fordelt over to etasjer. I tillegg er det et stort kafeområde i hallen og rikelig med vrimleområder.

– Vi har brukt rundt 7.000 klatregrep og har laget ruter som egner seg både for yngre barn og nybegynnere og erfarne toppklatrere, forklarer Nordeide, og legger til at det er lagt både landslagssamlinger og nasjonale klatrekonkurranser til det nye anlegget.

Kvalitetsanlegg

Han forteller at det er lagt inn en rekke kvaliteter i klatresenteret som god plass og store vrimlearealer, fin møblering, tepper i felles-arealer og ikke minst et omfattende ventilasjonsanlegg og støydempede tiltak.

– Det er ofte en utfordring med dårlig luft og mye støy i slike anlegg. Vi har installert et påkostet ventilasjonsanlegg der vi skifter filter jevnlig, og ved hjelp av blant annet matter og andre tiltak skal vi få ned støyen. Det skal være trivelig og behagelig å være her slik at de som bruker klatreanlegget skal ønske å komme igjen, enten de er aktive klatrere eller småbarnsfamilier, påpeker Eivind Nordeide.

Klatresenteret utgjør to etasjer i bygget og ble tatt i bruk allerede i februar, mens det er bygd fem kontoretasjer på toppen. Her har allerede ingeniørbedriften Axess flyttet inn i de to øverste etasjene mens Skatteetaten snart skal flytte inn og bruke et areal på 2.000 kvadratmeter. Andre leietakere i kontoretasjene er The Assessment Company, Planor Bolig, Axbit, Orivo, BOS Power Solutions og Økonomibistand.

– Vi regner med at rundt 300 mennesker vil ha sin arbeidsplass i bygget når alle leietakerne har flyttet inn, sier Tone Rangnes i Høvding Eiendom.

Fleksible arealer

Hun kan fortelle at de har forsøkt å lage kontorarealer som er fleksible og enkle å endre ved behov. Erfaringene til eiendomsselskapet som disponerer en rekke eiendommer i Molde-området er at behovene til leietakerne endrer seg stadig og at det ofte dukker opp ønsker om ominnredninger og flytting av vegger.

– Vi legger opp til at vegger skal kunne flyttes og innredning gjenbrukes om det blir behov for det og at alle tekniske løsninger som brukes er standardiserte og ikke spesialløsninger som er vanskelig å bruke av andre enn den opprinnelige leietakeren, legger Rangnes til.

– Den gamle høghallen var 30 meter høy, og i tillegg har vi bygd på en etasje i høyden, utvidet bygget med 13 meter i front i tillegg til at vi har forsterket kaien som er i forkant av bygget og fundamentert ekstra mot grunn, forteller Andreas Andenæs hos Christie & Opsahl som har utført det meste av byggearbeidene.

Komplisert prosjekt

– Det er få bygg i vårt område som er så høye, og i tillegg er bygget delvis sammenbygg med nabobyggene. Det har vært et komplisert prosjekt, men byggingen har gått veldig bra, legger han til.

De bærende stålkonstruksjonene og betongplata på grunnivå ble som sagt gjenbrukt. Bygget ellers er reist på vanlig måte med hulldekker og veggelementer i tre.

Prosjektleder Svein Joar Øien hos byggherren Høvding Eiendom er veldig fornøyd med at de har fått klassifisert bygget i energiklasse A.

– Et viktig bidrag her er et varmepumpeanlegg med tre store varmepumper der vi henter vann fra sjøen rett utenfor. Anlegget kan både varme opp bygget og kjøle det ned på varme dager, forklarer han.

Øien legger til at de har hatt et veldig bra samarbeid med alle parter og er godt fornøyde med prosjektgjennomføringen nå som byggearbeidene går mot slutten.

Powered by Labrador CMS