Fakta
Sted: Oslo
Prosjekttype: Rehabilitering Hotell
Bruttoareal: 1.250 kvadratmeter
Byggherre: Aspelin Ramm
Byggherrerepresentant: Insenti
Totalentreprenør: HENT
Kontraktsum eks. mva. for hele Sommerrokvartalet: 1,25 milliarder kroner
ARK: LPO Arkitekter
LARK: SLA Norge
Rådgivere: RIB: Seim & Hultgreen l RIBR: TekØk Rådgivning l SØK, RIEn: HENT l RIE, RI Sikkerhet: Bjørn Jørgensen l RIG: Multiconsult l RIA: Brekke & Strand Akustikk
Underentreprenører og leverandører: Innredning, malerarbeider, parkett: Frapont l Oppmåling: Solli & Hoff l Avretting: Opticon Solutions l Grunnarbeider: Firing og Thorsen l Betong-arbeider: HENT l Stålkonstruksjoner: Castor Autogen l Flis- og natursteinsarbeid: Ellingard l Stillas: Xervon l Tømrer: Tavegg l Dører: Maxbo Proff l Lås og beslag: Certego l Byggtapetsering: AK Gulv l Systemhimling: Oslo Bygginnredning l Kjøkken: HTH l Dusjdører/speil: Normark l Brannsikring: Firesafe l Riving: Øst-Riv l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Kjøleanlegg: Viking Kulde l Elektro: Lefdal Installasjon l Rørarbeider, sanitær og sprinkler: Norsk Teknisk Installasjon l SD-anlegg: Nordomatic l Heis: Orona l Utomhus: Agaia l Rehab innvendig puss og flis, epoxy: Kirkestuen l Rehab fasade, blikkenslager, taktekking: Oslo Murmesterbedrift l Vinduer: Bykle Vindu, Grøttumsbråten l Rehab rekkverk: Myhre Smie l Taktil merking og skilting: Eurosign l Løst inventar: Blender Interiør l Lamper: Hadeland Glassverk
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Da Sommerrokvartalet åpnet høsten 2022, skrev Byggeindustrien at hotelldelen av prosjektet manglet sidestykke. Nå har eksklusive Villa Inkognito åpnet dørene, like ved siden av.
Villa Inkognito er formelt sett en helt integrert del av prosjektet Sommerrokvartalet, men av praktiske hensyn har rehabiliteringen av den ærverdige 1800-tallsvillaen blitt gjennomført litt på siden og litt etter hotell- og boligdelen av prosjektet.
Frem til sommeren 2021 hadde totalentreprenøren HENT byggeplasskontor her sammen med byggherren og prosjekteringsgruppen.
– Vi har flyttet rundt flere ganger i dette prosjektet, men her satt vi altså. Vi gjorde en hel del kartlegging av bygget fra og med årsskiftet 2020/2021, og vi har diskutert løsninger og tiltak i dette bygget i lang tid, forteller prosjektleder for Sommerrokvartalet, Ian Jogole i HENT.
En sentral utfordring for rehabiliteringsprosjektet har vært å bevare og tilbakeføre så mye som mulig.
– Taket og fasadene er fredet. De er tilbakeført til den standarden vi tror det originale bygget hadde. I etasjeskillene har vi tatt opp gulvet og styrket konstruksjonen med stålbjelker fra oversiden, slik at vi har kunnet ta vare på det opprinnelige uttrykket i alle himlingene samtidig som at bygget oppfyller moderne lyd- og brannkrav. Det ville nok vært enklere å forsterke gulvene fra undersiden og etablere ny himling, men vi mener det har vært verd det for å bevare de opprinnelige rosettene og stukkaturene, forteller prosjektleder Jostein Swensen i Aspelin Ramm.
Det enkleste er nemlig ikke det beste i Villa Inkognito. Villaen, som leies ut med en startpris på 120.000 kroner natten, må holde skyhøy standard.
God teknikk
– Rehabiliteringen av Villa Inkognito inngår i kontraktsummen for hele Sommerrokvartalet, men hvis vi skal si noe om den nøkkelferdige villaen, med alt av bygningsmessig arbeid, oppgradering og alt av interiør og møbler, da kan vi snakke om en størrelsesorden på 100 millioner kroner, sier Swensen.
Sommerrokvartalet, som åpnet i begynnelsen av september i fjor, består totalt av både rehabilitering, ombygging, tilbygg på taket og nybygg av boliger bak den utadvendte fasaden, samt etablering av parkanlegg utendørs. Villa Inkognito, på sin side, er et rent rehabiliteringsprosjekt.
Bygget er frittstående, men er tilknyttet Sommerro med ei inn-glasset gangbru som også knytter de to byggene sammen med teknikk, vann og varme.
Teknisk anlegg i Villa Inkognito er etablert under det gamle kjellergulvet, og gamle pipeløp i bygget er benyttet for vertikale tekniske føringer mellom de totalt fem etasjene.
– På det meste var det takhøyde på rundt fire meter, så det å finne plass til å legge inn ny teknikk har faktisk ikke bydd på de største utfordringene i dette bygget, forteller Swensen.
Antikvarisk rehab
Alt skal dog ikke være like enkelt i et ambisiøst rehabprosjekt som Villa Inkognito.
– Det vanskeligste i et slikt prosjekt er at det ofte dukker opp uforutsette forhold. Du kan planlegge og planlegge, men samtidig må man være forberedt på å løse en del problemstillinger på byggeplassen. Siden du ikke kan prosjektere deg vekk fra enkelte utfordringer, er du helt avhengig av god kommunikasjon for å komme godt i mål. Men det er også det mest spennende med å jobbe på denne måten, forteller prosjektingeniør Zhen Mustafa i HENT, som har hatt spesielt ansvar for Villa Inkognito.
Originalbygget stammer fra rundt 1890-tallet, og bygget har også blitt pusset opp i flere omganger siden den gang. I denne siste store rehabiliteringen har utbyggerne blant annet ryddet opp i råteskader i den originale takkonstruksjonen, asbest fra senere år og gammel stubbloftsleire i etasjeskillene.
HENT og underentreprenørene på prosjektet har jobbet iherdig med å ta vare på så mye som mulig uten at det går utover det luksuriøse helhetsinntrykket i bygget.
– Vi har prøvd ulike metoder for å gjenopprette treverket i det eksisterende panelet inne. Da sandblåsing gjorde mer skade enn ønskelig, innså vi at all maling måtte håndskrapes. Her er det snakk om lag på lag med maling på paneler med mye utgraving. Vi har fått det til, men det har gått ganske mange timer og ressurser for å finne frem til det opprinnelige treverket, sier Zhen Mustafa.
Det groveste arbeidet og det meste av fasadearbeider har blitt gjennomført parallelt med den hektiske sluttfasen for resten av Sommerrokvartalet. Siden Sommerro-åpningen har de krevende interiørarbeidene i Villa Inkognito blitt utført ut av syne for hotellgjestene.
Historisk prosjekt
Resultatet er et antikvarisk og kvalitetsmessig smykke av et bygg. Villaen har elleve unike rom og suiter, en dagligstue, en spisestue, bibliotek, kjøkken, bar og treningsrom. Hvert rom er en egen bit kunsthistorie i seg selv.
Baderommene er etablert som egne rom i rommene, og dette er gjort for å verne om de opprinnelige himlingene, som da ikke har blitt brutt opp av etableringen av baderom. I likhet med resten av Sommerro er det New York- og London-baserte GrecoDeco som har stått for design og interiør. Håndmalte detaljer er gjort av Rosie Mennem, Blender Interiør har stått for løst inventar, og spesialdesignede lamper for huset er gjort av Hadeland Glassverk.
Det har vært høye krav tilfinish og mye spesialkompetanse på prosjektet. På det meste har man vært rundt 50 håndverkere i sving på det omtrent 1.250 kvadratmeter store bygget på én gang, men i likhet med resten av Sommerrokvartalet, som tidligere denne våren ble kåret til Årets Bygg 2022, har det ikke vært en eneste fraværsskade på prosjektet.
– Det har vært et vellykket prosjekt, selv om det naturlig nok er en utfordring å bygge parallelt med en allerede krevende rehabilitering og utbygging. Det har blitt et helt unikt bygg som vi er veldig stolte av, summerer prosjektleder Ian Jogole i HENT.