Fakta
Sted: Bekkjarvik, Austevoll
Prosjekttype: Hotell, nybygg
Totalkostnad: 110 millioner kroner ekskl. mva.
Kontraktssum: 88 millioner kroner ekskl. mva.
Bruttoareal: 1.856 kvadratmeter
Byggherre: Bekkjarvik Gjestgiveri Eiendom
Totalentreprenør og betongkonstruksjoner: LAB Entreprenør
Arkitekt: Forum Arkitekter
IARK: Sol Design
Byggteknisk rådgiver: Konstruksjonsteknikk
Underentreprenører og leverandører: Tømrer: Blænes Bygg l Rørlegger: Austevoll Rør l Elektriker: Fedøy Elektro l Ventilasjon: GK Norge l Blikkenslager: Bygg og Ventilasjon l Heis: Scan Heis l Mur og flis: Bru og Wiese-Hansen l Gulvstøp, gulvavretting, epoxybelegg: Industrigulvspesialisten l Maler: Malermester Kvittingen l Belegg og tepper: Stigen og Kronheim l Glassfasade: Holvik Glass l Taktekking: Fløysand Tak l Tretrapp: Melby snekkerverksted l Stålkonstruksjon: Johs Sælen og sønn l Grunnarbeider: ED Maskin l Riving: AF Decom l Brannisolering og tetting: Damsgård Brannsikring l Lås og adgangskontroll: Låssenteret l Byggevarer: Bygger´n Austevoll
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Hotellbygget er tegnet av Forum Arkitekter og ført opp i en totalentreprise. Byggherre er Bekkjarvik Gjestgiveri Eiendom. Mellbye Arkitektur Interiør laget forprosjektet. Bygget har fire etasjer over grunn og en under. Samlet areal er på 1.856 kvadratmeter. Totalkostnaden er på 110 millioner kroner uten merverdiavgift. LAB Entreprenørs entreprisekostnad er på 88 millioner kroner uten merverdiavgift. I november 2021 startet rivning av et bygg på tomten. Beckerwyc House, navnet ble funnet på et flere hundre år gammelt sjøkart, åpnet til St Hans i år.
Privat atmosfære
Mesterkokk og Bocuse’ d’OR vinner Ørjan Johannessen forteller at Bekkjarvik Gjestgiveri trengte flere rom.
– Vi hadde kjøpt denne tomten tidligere og valgte å utvikle et boutique hotell. Her kan gjestene oppleve en privat atmosfære på hotellet og en restaurant der vi kan tilby det beste fra nærområdet. Gjestene kan også oppleve turer med båter eller RIB-er, flott turterreng, kurskjøkken og flotte muligheter for kurs- og konferanser. Vi er en ja-bedrift og oppfyller kundenes ønsker, sier Johannessen.
Hotellet har 16 rom (superior og de luxe) og fire suiter. Pris per døgn varierer fra 3.750 til 7.500 kroner. Alt interiør er spesiallaget for dette prosjektet. Sol Design har hatt oppdrag med interiørdesign. Hotellet og restauranten får 15 årsverk. Direktør er Rønnaug Nymark, som også er direktør for Bekkjarvik Gjestgiveri.
Sikter mot stjerner
Restauranten ligger i tredje etasje og har navnet Mirabelle, oppkalt etter Ørjan og restaurantsjef Cecilie Johannessens datter. Johannesen sier at rommet i restauranten er en katedral med ekstra god takhøyde. Det er 24 sitteplasser i selve restauranten og 14 i et chambre séparée. Kjøkkensjef er Skyler Milner fra Canada. Restauranten åpner 2. september.
– Vi baserer oss på råvarer fra Austevoll, som villsau, hjort og sjømat. Vi har høye ambisjoner og sikter mot stjerne, gjerne flere, i Michelin-guiden, sier Johannessen.
Prosjektleder Thomas Kjerrgård i LAB Entreprenør sier at bygging av hotellet har gått veldig greit.
– Vi hadde en veldig flink og løsningsorientert byggherre. Bygget er prosjektert i BIM og ført opp med bruk av tegninger. Vi praktiserte Lean Construction, sier Kjerrgård.
Gli inn i landskapet
Sivilarkitekt Kine Fristad i Forum Arkitekter sier at i og med at arkitektkontoret overtok dette prosjektet etter forprosjektfasen, var mange av premissene for bygget allerede lagt.
– Farger og materialer er valgt i samarbeid med byggherre, og det har vært fokus på at bygget skal gli inn i landskapet sett fra Bekkjarvik kai og ikke utkonkurrere det gamle Gjestgiveriet. Den brune fargen på fasaden gir bygget tyngde og egenkarakter. De champagne-fargede omrammingene rundt vinduene letter opp uttrykket og gjør det hele mer elegant. Det har vært kjekt å samarbeide med andre fag og entreprenør om å få de spennende formene fra forprosjektet omgjort til arbeidstegninger og videre til ferdig bygget bygg, sier Fristad.
Inspirert av naturen
Interiørarkitekt og daglig leder Sonja Solstrand i Sol Design sier at interiøret i Beckerwyc House er inspirert av naturen, med spesielt fokus på elementer fra havet.
– Farger og former skaper fornemmelse av naturens tilstedeværelse. Det maritime er gitt en ny og moderne form, sammen med en lun og varm atmosfære. Belysningen spiller en sentral rolle, den gir en unik ramme rundt interiøret, i baren er lampene spesialdesignet av Sol Design, inspirert av koraller. Fargetema for hotellrommene i første etasje er jordnært og frodig. Naturens grønne prakt hentes inn i neddempede og lune fargetoner, rommene i andre etasje er blå som havet og horisonten. Der hentes blåtoner inn i ulike valører sammen med nordiske materialer og uttrykk, sier Solstrand.
Plasstøpt betong og stålsøyler
Bygget er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer via balansert ventilasjon, basert på elektrisitet. Gjenvunnet varme fra CO2 anlegg brukes til å varme tappevann. Bygget har kjøling. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 139 kWh. Bygget er i energiklasse A.
Bygget står på fjell og sprengsteinsmasser på en høyde over Bekkjarvik. Det er sprengt ut cirka 800 kubikkmeter faste masser. Det er membran og brønner mot radon under bygget.
Hotellbygget er tilnærmet rektangulært. Bærende konstruksjon er av plasstøpt betong og stålsøyler. Taket bæres av q-dekker. Det er brannimpregnert trekledning i første etasje og skråstilte vegger med luftet kledning kledd med plater av aluminium. Ved hovedinngangen er det en glassfasade over tre plan.
Det er teppegulv i restaurant, korridorer og hotellrom, belegg og fliser på restaurantkjøkken og støpt epoksy på produksjonskjøkken. Innervegger er av gips og stålstender. Bygget har gipshimlinger, systemhimlinger og himlinger av malt betong.
Det er brukt 670 kubikkmeter ferdigbetong i kjeller og konstruksjon. Tekniske rom er plassert i kjeller og i fjerde etasje.
Det er 250 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 200 millimeter i tak.
Varige materialer
Fasadematerialer skal være lette å holde rene og har lang levetid, som aluminiumsbelagte trevindu og glassfasade av aluminium. Bygget har to heiser.
På byggets sørøstside er det en stor terrasse med sittegrupper og to boblebad. Det er også et påkostet uteområde ved hovedinngangen. Hotellet har egen frukt- og bærhage og vil også dyrke egne urter.
Ved bygget er det 24 biloppstillingsplasser.
Under oppføringen har 15 til 20 personer vært med. Beckerwyc House er ført opp uten fraværsskader.