Skulpturen
JM Norge har satt opp første byggetrinn av boligprosjektet Skulpturen på Gulskogen i Drammen.
Fakta
Sted: Drammen
Prosjekttype: Bolig
Byggherre: JM Norge
Totalentreprise: JM Norge
BTA: Ca. 12.500 kvadratmeter
Arkitekt: PV arkitekter
Rådgivere: Stener Sørensen l Norconsult
Underentreprenører og leverandører: Tveiten & Riis l Ommedal og Sønner l Thunberg Entreprenør l GBS Produkter l Vestviken Entreprenør l IcopalTak l Østheim l Stryken og Gudbrandsen l Modulvegger l Umbra Produkter l Norport l Axelent l Sikkerhetskompaniet l Firesafe l Haukjem l Parkettgruppen l Maid4You l Dpend l Multiluft l Gran VVS l Orona l EP Bygg og Maler l Catos Betongsaging l BBV l Heidelberg Materials Prefab l Flens l Nordan l Swedoor l Daloc l Marbodal l Elfa l INR l U-Reist
Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Den gamle industritomta på Gulskogen skal totalt ha tre byggetrinn, og det første byggetrinnet inneholder 107 leiligheter; 75 selveierenheter og 32 borettslagsenheter.
– Vi startet ved påsketider 2021 med første spadetak på tomta, hvor vi i forkant hadde revet næringsbyggene som sto der. Vi opplevde utfordrende grunnforhold med leire, og måtte grave stykkvis og magre bunnen på samme dag. Deretter startet vi med peling ned til mellom 35 og 50 meters dybde, sier anleggsleder Tom Andrè Ajaxson i JM Norge til Byggeindustrien.
Ulike fasader
De tre blokkene i byggetrinn 1 er fundamentert med betong og armering tilsluttet pelene som går til fjell.
Fasadene til de tre blokkene er en blanding av bekledningstegl i svart og orange, teglstein, steniplater, metallplater og panel i tillegg til innslag av spiler. Blokkene har mellom fem og åtte etasjer, og et felles garasjeanlegg i kjeller for byggetrinnet. Boligene har fjernvarme, og oppvarming med radiatorer foruten baderommene som har varmekabel i gulv.
– Godt fornøyde
– Vi er godt fornøyde og stolte av prosjektet. Produksjonen har glidd veldig bra mellom de ulike fagene, og alle involverte har vært løsningsorienterte hele veien. Det virker som om alle har vært stolte av å bidra, sier Ajaxson.
Fokus på harmoni
I en epost til Byggeindustrien, skriver arkitekt Regine Nordheim i PV arkitekter blant annet at det gjennom hele prosjekteringsprosessen har vært fokus på å skape bygninger som harmonerer med hverandre, og som formmessig er med på å gi gode kvaliteter i utom-husanlegget, og gode kvaliteter for hver enkelt boenhet.
– For å skape variasjon i fasadene er byggene visuelt delt opp i mindre volumer. Volumene er valgt for å skape bevegelse og bryte opp med forskjellige spennende materialer. De forskjellige materialene og fargene er valgt for å skape et skulpturelt og urbant utrykk, skriver Nordheim.
– Lite vedlikehold
Felles for byggene i prosjektet Skulpturen er at det er benyttet trekledning på den laveste delen av blokkene «basen», ved inngangspartiene og partier mellom vinduene på fasaden. De øvrige etasjene kles i forskjellige materialer som tegl, beklednings-tegl og platekledning. Materialene tegl, bekledningstegl og platekledning er materialer med gode aldringsegenskaper og trenger lite vedlikehold. Trekledning er valgt på steder på fasaden hvor det er lettere å vedlikeholde, ifølge arkitekten.
– Flotte utomhusanlegg
– Vi har forsøkt å utnytte de egenskaper materialene har til det beste for de som skal bo og oppholde seg i bygningene. Bygningene og det flotte utomhusanlegget/hagen innbyr til en aktiv hverdag, hvor sosialt samspill med naboer står i fokus og hvor utearealene innbyr til rekreasjon, aktivitet og fellesskap, skriver Nordheim.