Fakta
Sted: Ålesund
Prosjekttype: Barne- og avlastningsboliger
Byggherre: Ålesund Kommunale Eigedom KF (ÅKE)
Byggherreombud: Holte Consulting Ålesund
Totalentreprenør: Consto
Arkitekt: Streken
Landskapsarkitekt: Lo:Le
Areal: 2.080 kvadratmeter
Prosjektkostnad: Cirka 159 millioner kroner inkl. mva. Entreprise 91 millioner kroner ekskl. mva.
Rådgivende ingeniører: RIB: Sweco l RIV: Riksheim Consulting l RIG, RIA, RIBr, RIByfy og ZEB-O: Multiconsult l Revisor BREEAM: Cowi l RIE: Caverion
Underentreprenører og leverandører: Tømrerarbeid: Consto, Uldis Bygg l Betongarbeider: HUG Betong l Totalteknisk leverandør: Caverion l Leveranse av velferdsteknologi: Atea l Grunnbrønner: Norsk Boreteknikk l Branntetting og brannisolering: Firesafe l Ytterveggselementer: Gildera l Fast og løst inventar: Grande Interiør l Heis: Lift-Tech l Lås og beslag: Låsservice l Himling og foldevegger: Moelven Modus l Maling, belegg: Nime l Innerdører: Nordic Door l Taktekking: Skårhaug Taktekk l Solceller: Solcellespesialisten l Hulldekke: Spenncon l Stålarbeider: Sveen Mekaniske l Gulvstøp, avretting på hulldekke: Tiller Vimek l Grunnentreprenør, landskapsentreprenør: Vasto Anlegg l Blikkenslager: VB Blikk l Solskjerming: Vental l Termografering og tetthetsmåling: Omega Akerholdt l Metallarbeider: Midthaug l Byggvask: Insider l Materialleveranse: Optimera l Kjerneboring: Storfjord Betongsaging l Stillas: NOG Entreprenør l Ytterdører: H-fasader l Vinduer: NorDan l Ferdigbetong: Dyrøy Betong l Fasadeplater: Etex Norge l Utvendige gjerder: Rosing l Porter: Græsdal Glass l Blomsterpotter: Kos Design l Stikning: Longvas Oppmåling l Listverk og foringer: Sørlandslisten
Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Det nye bygget ligger som navnet tilsier på adressen Brisingstubben på Flisnes i Ålesund.
Arbeidet på byggeplassen startet i august 2022. I mars i fjor var bygget tett. I desember var det klart for innregulering og test av teknisk anlegg. Overlevering er 18. januar. Planlagt innflytting er i april.
Ålesund kommune har politisk vedtatte miljøambisjoner og det er gjort tiltak som gir miljøsertifisering av bygget. Det er blant annet testet ut elektriske gravemaskiner på byggeplassen i anleggsfasen. Bygget er et ZEB-O bygg og blir trolig Breeam-Nor sertifisert.
Det er satt opp med en kostnadsramme på 159 millioner kroner inkludert moms. Consto Midt-Norge fikk jobben etter en pris- og designkonkurranse, med Caverion som partner på tekniske fag og Streken AS som arkitekt. Totalentreprisekontrakten for Consto har en verdi på 91 millioner kroner før moms.
Utfordrende grunnforhold
Bygget inneholder fire boliger der barn skal bo permanent, tolv rom fordelte på fire enheter for barn som trenger avlastning noen dager i uken eller helger, en akuttleilighet og en aktivitetsbase der barn kan være ettermiddager sammen med ansatte. Det blir også etablert et uteområde med ulike aktiviteter.
Prosjekteringsleder Per Henrik Rommetveit i Consto sier de ble møtt av utfordrende tomteforhold med myr og kvikkleire.
– Vi var klar over det på forhånd, så det kom ikke som en overraskelse. På deler av tomta måtte vi 13 meter ned og skifte ut masse. Det ble en stor jobb for grunnentreprenør Vasto Anlegg. Vi fikk en avtale på nabotomten slik at vi kunne nytte sprengstein derfra. Kort avstand for massetransport forenklet tross alt arbeidet, sier Rommetveit.
Han forklarer at bygget er reist med stål som bærende konstruksjon og med hulldekker som etasjeskiller. En spesiell detalj med bygget er innvendige vegger som er konstruert for å tåle hardfør bruk.
– Vi har bygd demovegger for å teste ut hva som holder best, til en fornuftig pris. Vi har slått løs på veggene for å teste. Vi fant ut at en løsning med et lag gips med robustgips utenpå var det beste. Den løsningen er valgt på de fleste vegger innvendig, forteller han.
Et annet tiltak for å sikre bygget mot slitasje, er at dørene er oppgradert til stålkarmer.
– I alle rom der beboerne skal være, er det to dører slik at sikkerheten er ivaretatt. Dette førte til noen utfordringer med lydkrav.
Solceller på tak
95 prosent av gulv har overflater av vinyl. Et kontorområde i andre etasje har teppeflis på gulv. Innvendig tak er systemhimling, med noen innslag av fast himling i form av gips.
På fasaden er det lagt to ulike sementbaserte fasadeplater. De grå er Equitone Tectiva, mens den brune treetterligningen er Cedral Click.
Utvendig tak på cirka 1.100 kvadratmeter er dekket av solceller, med tanke på at bygget skal være selvforsynt med strøm i driftsfasen, i tråd med miljøsertifiseringen.
– Givende
Prosjektansvarlig hos ÅKE, Kristin Nonsvik, sier det har vært givende å jobbe med et prosjekt for å gi barn med spesielle utfordringer gode vilkår.
– De som skal være i bygget holdt til i leide lokaler som ikke var spesielt godt egnet. Prosessen for å få til denne utbyggingen har pågått rundt åtte år. Det har vært givende å bidra til å gi denne brukergruppen et godt sted å være. Også for de ansatte blir det et løft, mener Nonsvik.
– Virksomheten som skal inn i bygget har vært aktiv i prosessen med å påvirke løsningene. Det har vært avgjørende for at vi har fått til et godt bygg tilpasset brukergruppen. Det er blitt et bygg med robusthet og gode løsninger også for de ansatte.
Bygget er oppført i en periode med tidvis sterk prisstigning på byggemateriell. Nonsvik sier de har gardert seg i kontrakten.
– I kontrakten fikk vi fastpris på pris- og lønnsvekst. Det kom vi som byggherre godt ut av.
Hun sier det var tre aktører som til slutt konkurrerte om kontrakten som Consto Midt-Norge fikk.
– Tre tilbydere ble prekvali-fisert til selve pris- og design--konkurransen.
Har brukt el-gravemaskiner
Nonsvik forteller at de fikk cirka 1,5 millioner kroner fra Miljødirektoratet for å teste ut elektriske gravemaskiner. Det er Vasto Anlegg som har jobbet med de elektriske gravemaskinene.
– Vi har skrevet en rapport om prosjektet. Tilbakemeldingene fra de som har jobbet med de elektriske gravemaskinene er at det har fungert bra, men at de har måtte avbryte arbeidet for å kunne komme tidsnok til ladestasjon. Det er også pekt på stort forbruk på batteriet for å komme seg til og fra lading. Så erfaringen er at man er avhengig av kompakte byggeplasser for å kunne jobbe effektivt slik teknologien er nå.
Rommetveit mener erfaringene med el-gravemaskin er gode.
– Vi brukte en ladekonteiner som ladet seg opp om natten og som da var klar for hurtiglading på dagtid. Maskinene ble satt på lading i lunsjen og når de var ferdig for dagen. Det var lagt inn en viss mengde timer med el-gravemaskin ifølge budsjett. Elgravemaskinene førte blant annet til mindre støy på arbeidsplassen.
Strøm og energi til eget bruk
Nonsvik forklarer at klassifiseringen ZEB-O betyr at bygget skal produsere strøm og energi til eget bruk i driftsfasen.
– Solceller på taket og jordvarme fra brønner i grunnen sikrer strøm og energi til bygget. Jordvarmen er koblet mot varmepumper inne i bygget med videre sløyfer i gulv som varmer opp rommene. Breeam-sertifiseringen jobber vi med å få på plass nå. Det ligger an til at bygget blir sertifisert som Breeam Good.
Hun sier de er godt fornøyde med bygget.
– I det store og hele er det blitt et kjempebra prosjekt. Entrepre-nøren har vært samarbeidsvillig og løsningsorientert så det har fungert veldig bra.
Rommetveit i Consto sier de brukte Lean som metode.
– Vi planla ved hjelp av lappeteknikk, der alle aktører var samlet i et rom for å planlegge. Erfaringene med det er gode. Det førte til høyere effektivitet. Vi tok inn halvannen måned på fremdriftsplanen. Vi satte opp bygget i soner med en rekkefølge på fagene med et tidsaspekt. Alle fulgte på – som et tog, forklarer Rommetveit.