Foto: Panelbygg
Foto: Panelbygg
Foto: Panelbygg
Foto: Panelbygg
Sentrale personer i byggingen av det nye helsehuset. Fra venstre Martin Schinnes, daglig leder i Panelbygg, Øyvind Nilssen prosjektleder i Panelbygg og Espen Bugge Larssen, eiendomsutvikler i Ziko Gruppen.
Foto: Panelbygg
Foto: Panelbygg
Foto: Panelbygg
Foto: Panelbygg
Foto: Panelbygg
Foto: Panelbygg
Foto: Panelbygg
Foto: Panelbygg

Bytesteinen 3

Når Ziko Gruppen AS startet byggingen av sitt nye helsebygg på Løkkemyra i Kristiansund for et knapt år siden var bare halve bygget utleid. Men for at første leietaker, som var kommunen sin legevakt, skulle få flytte inn på ønsket dato måtte de gå i gang sammen med hovedentreprenøren, Panelbygg AS.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Kristiansund

Prosjekttype: Helsehus

Bruttoareal: 2.133 kvadratmeter

Byggherre: BS1 Eiendom (Ziko Gruppen)

Totalentreprenør: Panelbygg

Uavhengig kontroll: Atlanterbygg/Taktsforum

Arkitekt og landskapsarkitekt: Olset KSU

Rådgivere: SØK: Cowi l RIG, RIB fundamentering: Olset KSU l RIB stål: IPOA lRIB trapper og heissjakt: Pro-Consult l RIBfy: EM Teknikk Energi l RiBr: Brannkonsult Sør l RIA: Akustikk-Konsult l RIVA: Bademiljø Øivind Lystad l RIE: Bøifot Elektro l RIV rør: Flataker VVS l RIV vent: Klima Energi og Ventilasjon l Trapper og heissjakt: Pro-Consult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Stikk og Mål l Grunn- og utomhusarbeid: Ivar Husteli l Stålarbeider og montasje: IPOA l Heis: Schindler l VVS: Flataker VVS l Elektro: Bøifot Elektro l Ventilasjon: Klima Energi og Ventilasjon l Taktekking: Protan Entreprenør l Systemvegger og himling, ståldører: Levante l Gulvstøping: Vinstra Sementpuss l Kjøkken: Studio Sigdal l Sandwich: FG Paneler l Vinduer, dører, glass og fasade: Straumsheim Glass og Fasade l Beslagarbeider: FG Paneler l Porter: Assa Abloy Entrance Systems l Maler- og gulvarbeider: Jostein Skjetne AS l Solavskjerming: Norsol l Betongsaging og kjerneboring: Nv-Miljø Nordmøre l Lås og beslag: Låssenteret l Adgangskontroll: Securitas Technology l Heis: Schindler l Hulldekker: Heidelberg Materials Prefab

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

– Vi tok en sjanse og hadde en ambulansestasjon i bakhodet da vi gikk i gang. Vi visste det ville komme en anbudskonkurranse om ny stasjon for ambulansene i Helse Nordmøre og Romsdal med base i Kristiansund i løpet av noen måneder, men selvfølgelig ikke om vi ville vinne denne eller om vårt bygg ville innfri alle krav, forteller eiendomsutvikler Espen Bugge Larssen i Ziko Gruppen.

Vant anbudskonkurranse

Råbygget ble dimensjonert for en ambulansestasjon og byggingen av den delen som skulle romme Kristiansund kommunale legevakt ble satt i gang i februar. I mars ble anbud på utleie til ambulansestasjon utlyst, og vinner ble Ziko Gruppen med bygget i Bytesteinen 3.

– Vi skulle nok funnet en annen leietaker om dette ikke ble resultatet, men av og til lønner det seg å være litt frampå, sier Espen Bugge Larssen.

Etter en hektisk prosjekteringsperiode som strekte seg langt inn i byggeperioden og en byggetid på bare ni måneder stod første del av bygget, den interkommunale legevakten, klar til innflytting 4. desember. Ambulansestasjonen og et responssenter flytter inn noen få uker senere.

Uvanlig rekkefølge

– Vi måtte gjøre mest mulig på bygget i startfasen for å få fremdrift, men minst mulig på ambulansedelen før leiekontrakten var signert, forteller Espen Bugge Larssen og legger til at dette nok er en noe uvanlig måte å planlegge og reise et bygg på.

Nå står et bygg på over 2.000 kvadratmeter så godt som ferdig med tre blålysetater som leietakere gjennom Kristiansund kommune og Helse Nordmøre og Romsdal.

I første etasje mot vest holder legevakten til som skal betjene både Kristiansund kommune og tre nabokommuner. Her er både døgnbetjent legevaktformidling som betjener tre ekstra kommuner slik at de har innbyggerne i sju nordmørskommuner å passe på, undersøkelsesrom, legekontor, venterom og andre nødvendige funksjoner.

I andre etasje over legevakten er det responssenter som er en interkommunal tjeneste som er vaktsentral for andre samfunns-
kritiske tjenester på Nordmøre, og over to etasjer i østenden av bygget er det ambulansestasjon med blant annet garasjer og vaskehall i første etasje og seks soverom eller hvilerom, kurslokaler, trimrom, kontor og oppholdsrom med kjøkken i andre etasje.

– Når vi startet opp her på nyåret kom vi til en utsprengt og klargjort tomt, forklarer daglig leder Martin Schinnes i Panelbygg. Firmaet han leder har hovedkontor i Drammen og er spesialister på vedlikeholdsvennlige bygg i stål. De har hele Norge som arbeidsområde.

– Også dette bygget er en stålkonstruksjon som er kledd med sandwichpaneler og hulldekker i betong som etasjeskillere, fortsetter han.

Tilpasset formålet

Første støp var i slutten av februar, og vel ni måneder etter står mye av bygget ferdig.

– Innvendig er dette er tradisjonelt bygg, men det er et bygg som er tilpasset formålet blant annet med ekstra lydisolasjon rundt hvilerommene og de tekniske installasjonene som må til i et helserelatert bygg som dette, sier Schinnes.

Han forklarer at selve skallet og reisverket er solid og skal vare lenge, mens det innvendig er lagt opp til fleksibel bruk og systemvegger som kan flyttes og deles opp annerledes ved nye behov. Hovedinngangen er midt på slik at det er mulig å komme til alle avdelinger og leietakere derfra og på taket er det en flott takterrasse som kan brukes av alle leietakere.

Heissjakt i massivtre

– Den mest spesielle installasjonen i bygget er kanskje heis- og trappesjakten som vi har bygd i en seksjon i massivtre. Dette gjorde vi i lokalene til Splitkon AS på Åmot, fraktet den i en hel seksjon på lastebil til Kristiansund og heiste den på plass her. En effektiv og bra byggemetode som også heismontørene var godt fornøyde med. Her får de feste alt i tre og slipper å bore inn masse skruer i betong, sier Schinnes.

– Vi har hatt med representanter for leietakerne gjennom hele prosessen, fortsetter Espen Bugge Larssen i Ziko Gruppen.

– Det er lett for at brukerrepresentantene graver seg ned i unødvendige detaljer ved slik medvirkning, men her satte vi klare rammer på hva de skulle ta stilling til underveis. Dette har vært en suksess for alle parter og har vært med på å øke kvaliteten på bygget og ikke minst gitt en bedre og mer tilpasset arbeidshverdag for de som skal jobbe her og bruke bygget.

Det nye helsebygget, eller blålysbygg som Espen Bugge Larssen liker å kalle det, har fått energiklasse A. Varmen til bygget kommer i all hovedsak fra luft til vann varmepumper.

Ziko Gruppen som har reist bygget har nå rundt 150.000 kvadratmeter eiendomsmasse, og av dette er rundt 50.000 kvadratmeter i hjembyen Kristiansund.

– Vi har mange planer og prosjekter på gang, så det vil nok komme flere nyheter om oss og prosjekter vi ønsker å realisere i tiden framover, avslutter Bugge Larssen.

Powered by Labrador CMS