Fakta
Sted: Ørsta
Prosjekttype: 5.-7. skole
Byggherre: Ørsta kommune
Totalentreprenør: Peab K. Nordang
Arkitekt, landskapsarkitekt, SØK: Sporstøl Arkitekter
Arkitekt prosjektskisse: White Arkitekter
Areal: 4.401 kvadratmeter BTA
Prosjektkostnad: 180,3 millioner kroner inkl. mva.
Rådgivende ingeniører: RIB: Conplan l RIG: Norconsult l RIE: Elcontact l RIV: Egset Ventilasjon l RIVA: Riksheim l RIA: Cowi l RIBr: Multiconsult
Underentreprenører og leverandører: Tømrer- og betong-arbeid: Peab K. Nordang l Elektro: Elcontact l Ventilasjon: Egset Ventilasjon l Rørlegger: Vest Rørteknikk l Betongleve-randør: Unicon, Ulstein Betongindustri l Grunnarbeid: Kveen l Betong-element: Spenncon l Stålkonstruksjon: Hiltula l Råbygg montasje: Innvest Montasje l Takkonstruksjon: Lett-Tak Sys-temer l Gulvstøping: Tiller Vimek l Isolering: Fjordane Isolering l Brannisolering stål: Myklebust Brannsikring l Byggevarer: Optimera l Prefabrikkerte fasadeelement: ARE Treindustrier l Ytterkledning malmfuru: Moelven l Fasadeplater: Swisspearl l Vinduer: NorDan l Ytterdører: Holvik Glas l Rulleport: PortTech l Blikkenslager: Langvas l Innerdører: Nordic Door l Solskjerming: Vental l Lås og beslag: Låsservice l Maling, belegg, flis: Ullevål Malermesterforretning l Parkett i Amfi: Parkettgruppen l Systemhimlinger: Byggmontering Møre l Fast og løst inventar: Grande l Takrenner, taknedløp: Grøvik Verk l Taktekker: Skårhaug Taktekk lRekkverk: Anvalda l Skilting og taktil merking: Furene l Heis: Heisplan l Lekeapparat: Tilseth
Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Det er elever i 5.- til og med 7.-klasse fra de to skolene Velle og Vikemarka som nå skal inn i den nye sentrumsskolen. Det treetasjers nybygget på cirka 4.400 kvadratmeter har til sammen 12 klasserom med tilhørende grupperom i de to øverste etasjene, og spesialrom som skolekjøkken, sløydsal, keramikkrom og musikk-rom på bakkeplan. Innenfor hovedinngangen er det et stort amfi over to etasjer med plass til inntil 500 mennesker. Lærerrom og administrasjon flyttes også til den nye skolen, som er bygget inntil eksisterende bygg som huser 1.-4. klasse. Totalt 295 elever og 43 ansatte flytter inn i nybygget til skolestart nå i august. Da er skolen nesten full.
– Fremskrevne elevtall viser elevtallsnedgang de kommende årene, så skolen vil være stor nok. Vi har de siste årene bygget nytt på Vartdal og Sæbø, og nå er den nye skolen i sentrum klar. Kvaliteten på skolebygningene er nå jevnt over bra, fastslår prosjektleder for byggherre Ørsta kommune Frank Flusund.
Det blir fire klasser på hvert trinn. Trinnene er samlet i hver sin fløy med egen inngang og egne arbeidsrom for lærerne.
– Lettversjon av samspill
– Skolesituasjonen i Ørsta sentrum var utfordrende med tanke på forholdene for elever og ansatte. Både Velle og Vikemarka hadde sprengt kapasitet, de har slitt med manglende areal både ute og inne. Elever ved Velle var plassert i Ørstahallen, i brakker og i kjelleren på kulturhuset. Spesialrom som sløyd, musikk og keramikk manglet. Vikemarka ligger i et rasutsatt område og kan ikke bygges ut eller totalrenoveres. Vi flytter 5.-7.-klasse på Vikemarka hit, mens skolen for 1.-4. klasse på Vikemarka består. Grepet gjør at de gjenværende elevene på Vikemarka nå får bedre plass, sier Flusund.
– Den nye skolen sikrer gode forhold for 5.-7. elevene i Ørsta sentrum de neste 40 årene, mener prosjektlederen.
Han forteller at politikerne gjorde vedtaket om bygging av ny skole i sentrum i desember 2018. Forprosjektet ble påbegynt i januar 2020. De første skissene ble utarbeidet i et samarbeid med White Arkitekter. Planløsning, arealstørrelse og plassering på skoletomta fikk en grundig gjennomgang med alle offentlige instanser og brukere involvert. Peab K. Nordang vant anbudskonkurransen og prosjektet gikk over i en samspillsfase. Flusund omtaler prosjektet som en lettversjon av samspill.
Ørstahallen er gymsal
– Vi optimaliserte skisseprosjektet vårt med konkurransevinneren som hadde med seg sine rådgivere, underentreprenører og arkitekt. I løpet av en tremåneders periode hadde vi sammen med brukerne optimalisert skisseprosjektet, kvalitetskontrollert arealløsning, funksjonskrav og kvalitet, samt det viktigste – at vi hadde kontroll på økonomi og forventning til leveransen før vi inngikk totalentreprisekontrakt. Denne prosessen mener jeg er medvirkende til at vi står igjen med et vellykket prosjekt uten overraskelser. Eksempelvis det at to ulike arkitekter ser på løsningen med ulike øyne mener jeg er viktig for et godt sluttresultat, sier Flusund.
– Vi har bygget for cirka 38.000 kroner kvadratmeteren inkludert uteområder, inkludert alle avgifter og moms. Jeg synes vi har fått mye for pengene. Vi skal være fornøyde, sier Flusund.
Han påpeker at skolen ligger i et område der det også er ungdomsskole, videregående skole, kulturhus, idrettshall og idrettsanlegg i umiddelbar nærhet.
– Alle skolene bruker Ørstahallen som gymsal, sier han. Byggeindustrien skrev om Ørstahallen da den stod ferdig i januar 2019.
Det kan bli mer byggeaktivitet i dette området, for Ørsta kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune har planer om å samarbeide om et kombinert bygg med ny videregående skole og kulturhus med kino og bibliotek. Kommunen planlegger også ny svømmehall i tilknytning til Ørstahallen. Ifølge Flusund skal forprosjektet til denne starte i 2027.
Prefabrikkert betong og stål
Kontraktsverdien for Peab K. Nordang er på 117 millioner kroner før moms.
Distriktssjef Steffen Løkling i Peab K. Nordang er godt fornøyd med bygget.
– Vi har bygget skoler for Ørsta kommune både på Vartdal, Sæbø og nå Velle med godt resultat. Vi kjenner hverandre og samarbeider godt, sier Løkling.
– Samspillsfasen startet i august 2022 og varte ut året. Gjennom samspillfasen optimaliserte vi bygget i fellesskap med brukergruppe, drift og byggherre. Arbeidet vi la ned i fellesskap gjennom denne fasen var en av suksessfaktorene for et godt prosjekt som er gjennomført i fellesskap. Vi startet gravingen i januar 2023, betongarbeid i mars, og hadde tett bygg til sommerferien 2023, sier han.
Skolen er bygget av prefabrikkerte betongelementer med hulldekker som etasjeskiller fra Spenncon, og med stål som en del av den bærende konstruksjonen. Taket er Lett-Tak-elementer, mens fasaden er en kombinasjon av Cembrit-fasadeplater og trykkimpregnert trepanel av farget malmfuru. ARE Treindustrier har levert ytterveggeelementer, mens Hiltula i Orkanger har levert stålkonstruksjonene. Delene i bygget er med andre ord i stor grad produsert andre steder og fraktet til byggeplassen og montert.
Vannbåren gulvvarme
Prosjektleder Frode Frøyen i Peab forteller om en hektisk fase våren 2023 da bygget ble montert.
– Vi begynte betongarbeidet i mars 2023 og hadde tett bygg til sommeren samme år. Det var en intens fase. Det har vært komplisert logistikk med store konstruksjoner som skulle inn i et område med en tungt trafikkert E39 på ene siden og en skole med elever på den andre. Vi har samarbeidet godt med involverte instanser, der blant andre rektor på skolen har vært løsningsorientert, sier Frøyen.
Kommunen løste inn to bolighus mellom eksisterende skole og E39 for å få plass til den nye skolebygningen. Frøyen sier grunnforholdene var bra, til tross for at sjøen ligger ganske nær, bare noen meter på andre siden av veien.
– Vi hadde en del masseutskifting, cirka på en tredel av tomta. Det er morenejord i hele Ørsta sentrum, også her. Vi direktefundamenterte med punkt- og stripefundamentering, det vil si at det ikke var behov for peling. Vi komprimerte, isolerte og støpte gulv på grunn. Det ligger vannbåren gulvvarme både i plate og påstøp på hulldekkene, slik at hele bygget er varmet med gulvvarme fra fjernvarmeanlegg, sier Frøyen.
Skolen er bygget som passivhus, der blant annet ekstra isolasjon og vinduer med lav U-verdi er faktorer som gjør bygget energieffektivt og miljøvennlig. Det er også tilrettelagt for solceller på taket.
Sunniva Slettebakk i Peab kom inn som anleggsleder da bygget var tett og har fungert i rollen siste året før ferdigstilling.
– Mye skulle på plass inne i bygget etter at det var ferdig montert så vi har trengt tiden for å få det ferdig til skolestart. Det har vært mye teknisk arbeid. På toppen var vi 45-50 arbeidere i ulike fag her. Vi har i stor grad brukt egne ansatte, både lærlinger og fagarbeidere i både betong- og tømrerfaget. Peab har hatt stor egenproduksjon med egne mobilkraner, elementmontører, 18-20 tømrere, 3-5 i prosjektledelse og 6-10 betongarbeidere. Vi har også oppfylt Ørsta kommunes krav til syv prosent lærlinger i alle fag, sier Slettebakk. Byggingeniøren flyttet i fjor sommer hjem til Ulsteinvik fra Oslo der hun jobbet i Skanska. Velle skule er det første prosjektet hun er med på i sin nye jobb i Peab K. Nordangs avdeling på Søre Sunnmøre med kontor i Ulsteinvik.
Skolen er bygget med robuste materialer. I amfiet, der det også er sosial sone, er det lagt industriparkett. Ellers på gulv er det vinylbelegg. På vegger i elevsoner er det dobbelt lag med Ultra Board hard gips, en fiberarmert gips med ekstra slitestyrke. Utenom elevsoner er det ett lag Ultra Board gips. På veggene i amfiet er det trespiler som både er dekorative og fungerer lydabsorberende.