Strand Hotel Fevik
Strand Hotel Fevik
Strand Hotel Fevik
Sted: Fevik
Prosjekttype/bruk: Utbygging
Entreprisekostnad eks mva:
61 millioner kroner
Bruttoareal: 2.700 kvm
Byggherre: Strand Eiendom
Totalentreprenør: Bundebygg
Arkitekt, IARK og LARK:
Halvorsen & Reine
Rådgivere: RIB: Stærk & Co - RIV: Siv. Ing. Øivind Berntsen - RIE: Multiconsult - RIAku: Reinertsen - RIGeo: Geovita - RIBr: IG Consulting
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Stærk & Co - Grunnarbeider: PS Anlegg - Peling: Smefa Entreprenør - Plattendekker: Nordisk Prefab - Betongelementer: Nor Element - Veggelementer: Husvik - Stålkonstruksjoner: Con-serv og Husvik - Taktekking: Romerike tak og membran - Glassfasader: Saint-Gobain Bøckmann - Fuging: Øyan & Schie - Vinduer: Husvik Sia og Norgesvinduet - Blikkenslager: Warmbrodt - Systemhimlinger, systemvegger, foldevegg og helglass dører: GHV Montasje - Maler, murer og flislegger: Bygg og Mal - Parkett: Tremiljø Prosjekt - STO puss: Murmester Sørensen - Baderomskabiner: Sabin - Rørlegger: Egil Bringsverd - Elektro: Agder El Installasjon - Ventilasjon: YIT - Branntetting: Vestfold Brannsikring - Solavskjerming: Scandic Markiser - Dører: Sve-nor og LG Quick - Ståldører: Sve-nor - Hotellromkjøkken: Drømmekjøkkenet - Storkjøkken og bar: Assistance - Rekkverk: Miljøstål - Fendre, hjørnebeslag og trappeneser: Thomic Aluminium - Jacuzzi og badstue: Processing Norge - Anleggsgartner: OK hage - Byggevarer: Monter Grimstad
BundeBygg har ført opp et tilbygg med 42 hotellrom, kurs- og konferanseavdeling og velvære-avdeling ved Strand Hotel Fevik.
Strand Hotel Fevik er Sørlandets eneste funkishotell og er med i De historiske hoteller og spisesteder.
Roald Dahl
Tilbygget rommer 42 nye hotellrom, kurs- og konferanseavdeling og velværeavdeling. Utbyggingen har et samlet areal på 2.700 kvadratmeter og har kostet 61 millioner kroner eks mva. Tilbygget er tegnet av Halvorsen & Reine AS og utført i totalentreprise. Byggearbeidene startet i august 2009 og ble fullført i september i år.
Strand Hotel Fevik ble åpnet 17. mai 1937. Mange kjente personer har bodd på hotellet. Den mest kjente er kanskje den engelske forfatteren Roald Dahl, som var fast sommergjest i 30 år. Hotelldirektør Agnes Berntsen forteller at hotellet nå har 90 rom, en økning på 41 rom (et rom i den historiske delen er gjort om til personalgarderobe). – Kurs- og konferansemarkedet er viktig for oss. Om sommeren har vi mange ferie- og fritidsgjester. Vi har også mange private arrangementer i løpet av året. Jeg tror vi er det mest populære hotellet for brylluper på Sørlandet. Vi er ikke med i noen kjede, med unntak av De historiske hoteller og spisesteder. Det betyr at vi kan gjøre ting på vår egen måte.
Lokale råvarer
Ifølge Berntsen (som har tittelen hotelldirektør og entusiast på visittkortet sitt) har hotellet jobbet frem et spennende matkonsept. – Vi satser på lokale råvarer, både fra sjø og land. Kjøkkensjef Erwin Stocker drar selv til Hesnes gartneri og velger ut dagferske grønnsaker av høy kvalitet. Vi bruker kun økologiske egg. Til frokost tilbyr vi hjemmelaget syltetøy. Hotellet har to restauranter og kan ha 330 gjester til tre retters middag.
Berntsen tror omsetningen vil øke fra cirka 20 millioner i år til 30 millioner kroner neste år. Antall årsverk vil øke fra 23 til 26-27. Etter utbyggingen kan kurs- og konferanseavdelingen ta imot 300 gjester.
Stål og plattendekker
Utbyggingen består av et rektangulært bygg med hotellrom og velværeavdeling, et rundt bygg med kurs- og konferanseavdeling og et glassbygg som skiller den historiske delen og den nye delen. Bærende konstruksjon er stålsøyler og plattendekker. Det papptekkede taket har en vinkel på seks grader og bæres av takstoler. Fasadene er kledd med hvitmalt trepanel. Romdelen består av elementer som ble levert med malte overflater og innsatte vinduer. Alle baderommene ble levert som baderomskabiner. Det er tepper i korridorene og parkett på hotellrommene. I korridorene er det systemhimlinger, mens det er gipshimlinger i fellesarealene i underetasje.
Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Elementbygging gir minimal fare for fukt i konstruksjonen. Grunnoppvarming skjer via ventilasjonsanlegget og er basert på varmepumpe. Bygget har elektrisk tilleggsoppvarming. Vinduene har en U-verdi på 1,1. Det er 20 cm isolasjon i veggene og 30 cm i taket. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Bygget er brannseksjonert og har brannbestandig maling utvendig. Den nye delen har universell utforming.
Den historiske delen er tilrettelagt for bevegelseshemmede brukere. Fra hotellet er det praktfull utsikt mot strand, svaberg og sjø. I front av hotellet er det uteområder med plener, gangstier og natursteinsmurer.
Kvikkleire
Prosjektleder Arild Olsen i BundeBygg forteller at den største utfordringen i prosjektet var grunnforholdene. – Det var kvikkleire på tomten. Vi satte ned 110 peler, de lengste går 37 meter ned. 60 personer var med da aktiviteten var på topp. Byggingen skjedde uten fraværsskader. Vi har lært mye om grunnforhold og elementbygging i dette prosjektet.
Sivilarkitekt Roger Hampton i Halvorsen & Reine AS sier at hovedgrepet var å komplimentere funkisstilen i hotellets historiske del og samtidig bygge i moderne stil som gir nybygget særpreg.
– Nybygget skaper et skjermet tun ved inngangssiden uten å virke for massivt mot sjøen. De to bygningene skulle fremstå som en fin helhet uten å konkurrere med hverandre. Dette har også vært den største utfordringen, i tillegg til å bygge mest mulig hotell for pengene.
Tekst og foto: Ole Harald Dale