Flødevigen forskningsstasjon

Flødevigen forskningsstasjon

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Flødevigen forskningsstasjon

Sted: Flødevigen, Arendal

Prosjekttype: Nybygg og rehab

Kostnadsramme eks mva:
43,5 millioner kroner

Kontraktssum eks mva for Skanska: 20 millioner kroner

Bruttoareal rehab: 660 kvm

Bruttoareal nybygg: 630 kvm

Byggherre: Statsbygg

SHA-kordinator prosjektering: Stærk & Co

SHA-kordinator utførelse:
Rambøll Norge

Arkitekt: Rambøll Arendal
(tidl. A7 Arkitekter)

Generalentreprenør: Skanska Norge

Rådgivere: RIB og RIBr: Stærk & Co - RIV: Erichsen & Horgen - RIE: Malnes og Endresen

Underentreprenører og leverandører: Betongelementer: Nor Element - Stålkonstruksjoner: Bøttger & Co - Taktekking: Isola - Vinduer: Elite Fønster - Utv trapper og rekkverk: Safe Exit - Solavskjerming: GHV Montasje - Fasadeplater: Cembrit - Maler og gulvlegger: Kåre Christensen - Listverk: Norgestre - Rørlegger: Th. Bredesen eftf. - Elektro: Agder El Installasjon - Ventilasjon og blikkenslager: YIT - Brannisolering: Thermax - Lås og beslag: TrioVing - Laboratorieinnredning: Idema - Innerdører: Jeld-WEN - Heiser: Reber-Schindler Heis - Katodisk beskyttelse: Norstraal - Byggevarer: Neumann - Byggvask: Renhold-Service

Ved Havforskningsinstituttets stasjon i Flødevigen i Arendal har Skanska ført opp et nytt kontor- og laboratoriebygg tegnet av Rambøll Arendal.

Bygget har fire etasjer på totalt 1.290 kvm. De to nederste etasjene har bærende konstruksjon i plasstøpt betong fra et bygg som stod på tomten. Disse to etasjene er på til sammen 660 kvm. De to øverste etasjene er på til sammen 630 kvm og er helt nye.

43,5 millioner kroner
Prosjektet har en kostnadsramme på 43,5 mill. kr eks mva. Tiltakshaver er Statsbygg. Skanska har utført bygningsmessige arbeider i generalentreprise, med en kontraktssum på 20 mill. kr eks mva. Byggearbeidene startet i februar i fjor. Bygget ble ferdigstilt 30. januar i år, innen oppsatt tidsplan. Bygget er nå under testing. Havforskningen overtar det formelt 1. juni.

Forskningsstasjonen i Flødevigen ble etablert for 128 år siden og er en av Europas eldste anlegg for forskning på marint liv og miljø. Det arbeider i dag 40 personer ved stasjonen, inkludert mannskap på forskningsfartøyet «G. M. Dannevig». Stasjonen har hatt for få kontorplasser og underkapasitet på møterom og konferanserom. Det har vært behov for å oppgradere lokalene og få bedre romløsninger.

I første etasje er det akvariehall, garderober, kjøle- og fryserom og fiskeprøverom. Andre etasje rommer seks laboratorier med støttefunksjoner, møterom, 11 cellekontorer, et kontorlandskap og toaletter. I tredje etasje er det resepsjon, møterom, 11 cellekontorer, et kontorlandskap og toaletter. I fjerde etasje ligger det en åpen kantine-/kjøkkenløsning på 200 kvm, to store møterom, bibliotek, fire kontorplasser, garderobe og toaletter.

Beltegående trillebår
Skanska har revet de to øverste etasjene på et eksisterende bygg på tomten. De to nederste etasjene er strippet helt ned til bærende konstruksjon. Dørken i første etasje er pigget ut for å få plass til nye avløpsledninger.

I bakkant av bygget er drøyt 400 kubikkmeter faste fjellmasser skutt ut. Massene ble fraktet ut gjennom andre etasje i det eksisterende bygget i flere tusen lass med beltegående trillebår. Av hensyn til et damanlegg rett ved byggeplassen var det meget strenge krav til rystelser.

Platekledning
Det nye bygget har tilnærmet rektangulær form. De to øverste etasjene har bærende konstruksjon i betongelementer. Taket er en lettakskonstruksjon. Fasadene er kledd med hvite cemberit-plater på reisverk. Innvendig er det belegg på gulv, plassbygde vegger og systemhimlinger.

Det ble utført rent bygg under byggingen. Bygget har universell utforming.

Bygget har vannbåren oppvarming med radiatorer. Vinduene ble levert ferdig malte og med aluminiumstekking på utsiden. U-verdien er 1,0. Brannsikring er ivaretatt med seksjonering. Solavskjerming skjer med utvendige persienner og faste skjermer. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Bygget har SD-anlegg.

Den Gylne Hjelm

Prosjektleder Geir Waskaas i Skanska forteller at både sprengningen i bakkant av bygget, et vernet nabobygg, en meget trang tomt og full drift i andre bygg ved forskningsstasjonen var utfordrende.

– Prosjektet stilte strenge krav til logistikk. Da aktiviteten var på topp var 50 personer med på byggingen. Arbeidene ble utført uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er 80 prosent. Vi tar med oss nyttig kompetanse i logistikk og i oppføring av bygg der vi må ta spesielle hensyn til brukere i nabobyggene.

Driftsleder Hans Birger Mo i Skanska sier at det var både morsomt og lærerikt å bygge laboratorier.

Våren 2010 ble Skanska tildelt den Gylne Hjelm fra Statsbygg for å ha en ryddig og sikker byggeplass. – Det fikk vi god respons på fra alle underentreprenørene, sier Waskaas.

Sivilarkitekt Per Chr Aanensen i Rambøll Arendal (tidl. A7 Arkitekter) forteller at målet var å lage et oppdatert svar på brukernes behov.

– En av utfordringene i prosjektet er mange bundne forutsetninger, som for eksempel gitte byggehøyder i reguleringsplanen. Vi har ikke prøvd å tilnærme oss de antikvariske byggene i anlegget, men laget et nytt bygg som svarer samtiden, og som samtidig ikke skiller seg ut fargemessig.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Powered by Labrador CMS