Arendal brannstasjon
Sted: Arendal
Prosjekttype: Brannstasjon
BTA: 6.000 kvm
Byggherre:
Arendal Branneiendom
Totalentreprise:
AF Kruse Smith / BRG
Kontraktsum eks mva:
120 millioner kroner
Arkitekt: LINK arkitektur
Rådgivere: RIB, RI Brann, VA, Geo og Akustikk; Multiconsult - RIV: Øivind Berntsen - RIE: Caverion
Underentreprenører/leverandører: Grunnarb.: AF Gauslå/Heldal - Rør: Oras - Vent./elektro: Caverion - Heis: HK Service - Prefab betong: Nor Element - Stål: Bøttger & Co - Lett-Tak: Lett-Tak Systemer - Tekking: Protan Tak - Porter: Assa Abloy Crawford - Foldeporter: AJAB - Systemvegger: GHV - Maling/ gulvbelegg: Jakobsen - Ytong: Sameco - Glassfasader: Tore Andersen - Dør/vindu: Norlock - Flis: Trygve Jensen - Gulvstøp: LT Seljaasen - Kjøkken: HTH Kjøkkenforum Arendal - Dørbeslag: Arve Karlsen - Ståltrapper/ rekkverk: Safe Exit - Tretrapp: L-Trapp - Sportsgulv: Bo Andren - Betong: Betong Sør - Perforerte fasader: RMIG
Arendal kommune måtte enten renovere den gamle eller bygge ny brannstasjon. Heldigvis valgte de det siste. Har Arendal fått landets flotteste brannstasjon?
– Vi har hatt lokaler i Arendal sentrum som har vært uhensiktsmessige og små. Arbeidstilsynet har hatt til dels store innsigelser, og å møte disse ville blitt svært kostbart, forteller brannsjef Hans Henrik Bakke i Østre Agder Brannvesen.
Det var Kruse Smith og BRG som fikk oppdraget med å bygge den nye brannstasjonen på totalt 6.000 kvm. Den nye brannstasjonen er et OPS-
prosjekt hvor Arendal Branneiendom AS, eid av Kruse Smith og BRG, skal eie og vedlikeholde brannstasjonen i et tidsperspektiv på 25 år.
– Arendal kommune utlyste en konkurranse hvor de skulle være leietaker, og hvor det var satt tydelige krav til lokalisering av brannstasjonen og dens innhold. Vi lagde derfor et konsept hvor brannstasjonen ble liggende synlig og sentralt til på Stoa i Arendal, på en tomt de ellers ikke ville hatt tilgang til, sier eiendomsutvikler Jim Ronny Andersen i Kruse Smith Eiendom.
Signalbygg
Det var et ønske fra både kommunen og brannvesenet at den nye stasjonen skulle være et signalbygg. Med knallrøde Steniplater som dekker den lange vognhallen, er det nok ingen som er særlig i tvil om hvem bygget huser.
– Våre tanker rundt arkitekturen er at man skal kunne lese bygningskroppens funksjonalitet ut fra valg av form, funksjon og materialitet, og at de ulike funksjonene innenfor bygningsvolumene skal være lesbare i arkitekturen. Dette mener vi at vi har fått til her, sier arkitekt Anders Crogård fra LINK Arkitektur.
– Jeg var litt skeptisk til de røde platene i begynnelsen, men det har jo blitt et vanvittig flott bygg. Det er vel ingen tvil om at dette er en brannstasjon, sier brannsjef Bakke.
Smart infrastruktur
I tilknytning til vognhallen er det bygget flere praktiske rom for brannmannskapene. Det er rene og skitne garderober, rom for høytrykksvasking av utstyr, verksteder, storbil-vaskehall, soverom for brannmenn i beredskap, kjøkken, slangepleierom, gymsal og mye mer. Det er også bygget et eget øvingshus med mulighet for såkalte varme øvelser.
– I prosjekteringen, både i det trekvart året før byggestart og underveis, har det vært stort fokus på infrastrukturen i bygget, forteller prosjektleder Tina M. Retterholt fra Kruse Smith.
Hun har sammen med prosjekteringsleder Knut B. Bentsen fra BRG ledet byggearbeidet.
– Sammen med brannvesenet har vi hatt fokus på å gjøre arbeidshverdagen til brannmannskapene så effektiv og praktisk som mulig gjennom smarte løsninger. De skal kunne rykke fort ut, og effektivt gjøre mannskap og utstyr klart til nye oppdrag når de kommer tilbake, sier Retterholt.
Samarbeid på tvers av etater
Brannstasjonen ligger på Stoa ved E18 – et svært godt utgangspunkt for utrykning til dekningsområdet som inkluderer Arendal, Tvedestrandsområdet og Frolandsområdet. På toppen av inngangspartiet ligger 110-alarmsentralen. For de virkelig store hendelsene er det også bygget en kommandosentral hvor de ulike nødetatene kan koordinere innsatsen.
I det hele tatt legger bygget og lokaliseringen til rette for samarbeid. Sivilforsvaret flytter inn i rundt 1.000 av de 6.000 kvadratmeterne med sine kontorlokaler, lager og mer. Arendals nye politistasjon er i tillegg planlagt bygget på tomten foran brannstasjonen.
120 millioner kroner
Selve byggingen har Kruse Smith og BRG fordelt femti-femti mellom seg. Kontraktssummen for entreprenørselskapene var på 120 mill. kroner.
– Vi har utført betong- og tømrerarbeidet selv, sier prosjektleder Retterholt.
Generelt er det brukt betongelementer til administrasjonsdelen av bygget, mens det for vognhall og verksted er brukt stål (søyler, dragere, sandwichelement og q-dekke). Etasjeskillene er av hulldekker. Prosjektlederen sier det er flere deler av prosjektet som har vært utfordrende.
– Tomten var en dal med bekk og kommunal vannledning. Vi måtte vi raskt fylle dalen med 100.000 kubikk stein for å kunne starte byggingen, samt legge bekken i rør og legge om vannledningen. I tillegg er en brann-stasjon et komplisert bygg. Kravspeken var lang, men generell. Det stod for eksempel at det skulle være et callinganlegg, men noen må bestemme hvor enhetene skal plasseres og hvilken funksjonalitet de ulike enhetene skal ha. Det har derfor vært krevende å få leietaker og byggherre til å fatte beslutninger om disse ulike detaljene i tide. Bygget er jo reist i løpet av ett år, så det har ikke vært godt med tid. I tillegg er det slik at en brannstasjon er det bygget som skal fungere når alt annet svikter. Derfor må det være backup-systemer på både tele, data og strøm, sier Retterholt.
BRG og Kruse Smith har tidligere samarbeidet om flere byggeprosjekter, men dette er det andre større OPS-prosjektet.
– Samarbeidet oss i mellom har fungert veldig bra. Det er fint å kunne samarbeide om større prosjekter. Da får vi fordelt både risiko og investering, sier prosjektlederen.
Tekst og foto: Øivind Eskedal