Fakta
Sted: Kristiansand sentrum
Prosjekttype: Totalentreprise
Bruttoareal: 15.000 kvm
Byggherre: Tangen Ytterst
Hoved-/totalentreprenør:
AF Tangen Ytterst DA
(Kruse Smith + BRG)
Arkitekt: JoB Arkitekter
Rådgivere: RI-B, RI-G, RI-Brann, Energi, Miljø: Sweco l RI-A: Sinus l RI-E: Bravida Norge l RIV: Rivco
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Hoem og Aamodt Oppmåling l Grunnarbeider: Kaspar Strømme l Landskapsarbeider: Landskapsentreprenøren l Spunting: Seierstad Pelemaskiner l Peling: Seabrokers l Betongarbeider: BRG Entreprenør og Kruse Smith Entreprenør l Kjerneboring: Kruse Smith Entreprenør l Betongtrapper og -balkonger: Egersund Betongteknikk l Plattendekker: Con-Form l Gulvsparkling: Aker Byggteknikk l Stålarbeider: Sørmaskinering l Tømrer: Bico Bygg og Innredning l Taktekker: Abc-Tak l Glass- og alu.arbeider: l Maler: MJA Maler og gulvbelegg l Parkett: Proff Parkett l Mur og flis: Drivdal og Bardoff l Blikkenslager: Ullstein l Rør: Finn & Albert Egeland l Ventilasjon: Ventec Agder l Gasspeiser: Ildsjelen l Kjøling: Varmepumpeservice l Elektro: Bravida l Brannsikring: Agder Brannsikring l Lås og beslag: Norlock l Rekkverk: Glass og Metall l Glass / aluminium: Tore Andersen l Stillas: Ramirent l Kjøkken og bad: Strai Kjøkken
For bare ti år siden bodde det ingen på området som kalles Tangen i Kristiansand. Nå er det nær 500 boenheter der, og flere planlegges. Det er kanskje ikke så rart når man ser utsikten mot åpen sjø og beliggenheten – like ved Bystranda og folkehelse-
senteret Aquarama og et steinkast fra handlegatene i Kristiansand sentrum.
De som ikke nøyer seg med nest best, har ventet med å kjøpe seg leilighet til de på den aller ytterste tomta med den beste utsikten kom for salg. De siste av totalt 87 leiligheter med størrelse fra 67 til 162 kvadratmeter er nå klare for innflytting.
– Vi er veldig godt fornøyd med resultatet og kvaliteten som er levert av entrepre-
nørene tross tidspress og utfordringer underveis. De som har flyttet inn så langt er også tilfredse, sier styreleder Tormod Nyberg i byggherre-
selskapet Tangen Ytterst AS.
– Kristiansands
fineste tomt
Leilighetene er fordelt på tre blokker og har felles parkering under bakken. Totalarealet for prosjektet er på rundt 15.000 kvadrat-
meter, hvorav rundt 5.000 går til parkering.
– Vi kjøpte tomta av kommunen for rundt 185 millioner kroner. I tillegg har vi investert 120 millioner kroner i infrastruktur-
arbeider. Vi har satset, men det er fordi vi mener at dette er Kristiansands fineste tomt, sier Nyberg.
Eiendomsselskapene i konsernene bak entreprenørene Kruse Smith og BRG er deleiere i prosjektet.
Arbeidsfellesskapet Tangen Ytterst DA bestående av Kruse Smith Entreprenør AS og BRG Entreprenør AS er totalentreprenør.
Fokus på gode uteplasser
Til nå er rundt 60 av de 87 leilighetene solgt.
– Prosjektet har blitt godt tatt i mot i markedet, og vi er fornøyd med salget så langt. Nå kommer våren og sommeren også, og da tror vi flere skal bli fristet til å flytte inn, sier Nyberg.
I utformingen er det fokusert på å skape gode uteplasser til alle leilighetene. Mange har to balkonger slik at beboerne kan nyte sørlandssolen gjennom hele dagen.
– Tangen Ytterst er den beste boligtomta i Kristiansand. Tomta er nær Kristiansand sentrum, vender mot syd, har vann på tre kanter ogfantastisk utsikt over byen og skjærgården. Derfor er utfordringen med dette prosjektet at flest mulig leiligheter skal få glede av tomtens unike kvaliteter med hensyn til sol og utsikt, sier sivilarkitekt Jan L. Jakobsen i JoB Arkitekter AS.
Sameiet disponerer to gjesteleiligheter og tilhørende fellesarealer for arrangementer slik at det skal være mulig å ta i mot gjester selv om man har solgt villaen og flyttet i leilighet.
Ytterveggene er tømret, og ytterst er fasaden i delvis teglstein, trekledning og puss med store glassflater. Stort sett alle balkongene er levert som ferdige elementer.
«Det stinker fra Tangen»
Byggingen startet i oktober 2013 og leilighetene i blokk B og C overleveres i disse dager. Prosjektledelsen kan fortelle om en svært hektisk oppstart med flere utfordringer.
– Det var mildt sagt et himla kjør fra lokalmediene under grunnarbeidene. Da vi gravde opp grunnen ble gasslommer i leiregrunnen punktert og lukta spredde seg i nærområdet, forteller prosjektleder Ole Lossius fra BRG Entreprenør AS.
– Avisene fremstilte det som om det var gammel søppel fra den søppelfyllinga som lå her i gamle dager som forårsaket lukten. Men lukten som spredde seg var lik den en del av våre underleverandører fra andre kystbyer kjenner fra tilsvarende prosjekter i vannkanten, sier anleggsleder Tor Kristian Myre fra Kruse Smith Entreprenør AS.
– Det var rett og slett bare å beklage overfor naboene, satse på en fordelaktig vindretning og kjøre på slik at vi fikk støpt bunnplata i kjelleren og dermed stengt for gassen, sier prosjektleder Lossius.
I tillegg ble det også et kort stopp i arbeidet da det i februar 2014 oppstod en sprekk i grunnen inn mot nærmeste nabo NRK Sørlandet under spunting og peling.
Stram tidsplan
Utfordringene kom i en meget hektisk periode med å få den første blokken ferdig til juni 2015.
– Vi hadde tett bygg så sent som i desember 2014 og overleverte 32 ferdige leiligheter før sankthans 2015, så du kan si det gikk unna i den perioden, forteller Lossius.
– For å holde skjema kjørte vi streng detaljplanlegging og opp til to fremdriftsmøter i uka. Vi må gi honnør til samarbeidspart-
nerne i prosjektet. De stod virkelig på for å nå vårt felles mål, legger Myre til.
Bortviste uforsiktige fra byggeplassen
I HMS-arbeidet i prosjektet har hovedfokuset vært på arbeid i høyden. Her var prosjektledelsen nådeløs overfor dem som tok unødvendige sjanser.
– Vi har utvist tre stykker som ikke fulgte retningslinjene våre for arbeid i høyden. I tillegg var det flere som fikk klare advarsler, sier Lossius. Oppfølging av stillaser og mannskapsoversikt har også vært fokusområder underveis.
Fjernvarme, også i byggefasen
Når det gjelder energibruk i prosjektet er det i tillegg til forskriftene om luftutskiftningsverdier i TEK10 tatt inn vannbåren fjernvarme.
Entreprenørene har utnyttet fjernvarmen også underveis i byggingen.
– Vi har brukt den til byggoppvarming, slik at vi ikke behøvde å løpe rundt med ovner. Gulvstøping, sparkling og malerarbeidene har foregått med god og jevn varme, og energibehovet under byggingen har gått betraktelig ned, sier prosjektlederen.