Sparebanken Sør Amfi

Den første friidrettshallen mellom Sandnes i vest og Drammen i øst er realisert på Campus Grimstad. Smarte løsninger har gitt plass til en rekke idretter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Grimstad

Prosjekttype: Totalentreprise

Entreprisekostnad: 74 mill. kr. eks. mva

Bruttoareal: 6500 kvm

Byggherre: Campus Grimstad Arena AS

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Byggeledelse: J.B. Ugland Entreprenør

Arkitekt og interiørarkitekt: Trollvegg Arkitektstudio

Rådgivere: RIB, RIGeo, RIVA, RI Vei: Sweco l RIBrann, RIAku, RIEnergi, RIByFy: Rambøll l RIV: Rivco

Underentreprenører og leverandører: Landmåling: Landmåler Sør l Grunnboring: Grunnundersøkelser l Grunnarbeider: Kjell Gilje l Anleggsgartner: Oveland Utemiljø l Peling: Sør-Norsk Boringl Spennarmering: CCL Norway l Betongelementer: Spenncon l Stålkonstruksjoner: Give Stålspær l Taktekking; Sørlandstak l Systemhimling: GHV l Idrettsutstyr: IDK Idrettskompetanse og Egas Sport l Klatrevegg: Top 30 Norge l Rundløpbane og idrettsdekke: Laiderz l Fasader, veggelementer, takplater: Straye Bygg og Anlegg l Maler og gulvbelegg: MJA l Flislegger: FS Mur l Rørlegger: Oras l Ventilasjon: GK Inneklima l Elektro: OneCo l Røykluker: Everlite l Lås og beslag: Norlock l Ståltrapper og rekkverk: Midthaug

Hallen er lokalisert like ved Universitetet i Agders Campus Grimstad, med enkel adkomst fra E18 og en rekke brukergrupper i nærheten. Tomta som tidligere var et jorde tilhørte J. B. Ugland Eiendom AS som også eier resten av området. Disse ønsker å utvikle området, og har ifølge byggherren vært en veldig god støttespiller i de fem årene som har gått fra de første møtene fant sted.

– De har virkelig dratt prosjektet fremover og bidratt til realiseringen av hallen slik den står i dag, sier leder for hallselskapet Campus Grimstad Amfi AS, Roar Flatland fra Sørild Friidrettsklubb.

Ønsket om en regional flerbrukshall ble satt på dagsorden av Aust-Agder idrettskrets tilbake i 2012.

– Hallen er i tråd med internasjonale mål og standarder for trening og konkurranser innen innendørs friidrett, men vil også bli et viktig tilskudd for studentene ved UiA Campus Grimstad og idretten ellers i regionen, sier Flatland.

Spleiselag

Hallen ble overlevert fra Veidekke Entreprenør AS i juli og siden har brukerne strømmet til for å teste de nye fasilitetene.

– Totalt sett er vi fornøyd med å få ha fått et nytt bygg som fungerer etter hensikten. Vi i Sørild har bidratt til å fylle et behov for innendørs treningsforhold for fri-idretten i Agder i vintersesongen. Vi har sammen med arkitekten og entreprenør klart å lage en hall som også har en fin utforming, er funksjonell og har en estetisk fasade. Det er det ikke alle idrettshaller i Norge som kan skryte av, sier Flatland.

Hallen er finansiert i et spleiselag mellom idretten og kommunale, fylkeskommunale og private aktører, og er bygget slik at det er utløst betydelige spillemidler fra Kulturdepartementet.

Plassutnyttelse

Totalarealet er på litt over 6.500 kvadratmeter, hvor selve hallen med sine 5.300 kvadratmeter er den klart største delen. Hallen inneholder en rundløpsbane på 200 meter, hundremetersbane, sekstimetersbane, sandgrop for lengde og tresteg, høydematte, stavsprangsmatte, samt muligheter for å trene på kulestøt, spydkast, slegge og diskos.

I tillegg har man i midten fått plass til en flerbruksbane for blant annet håndball, volleyball, badminton og basketball. Underlaget på flerbruksbanen er spesielt fordi det tåler piggskoene fra sprinterne, samtidig som det gir et godt underlag for ballsport.

– Hallen har en tribunekapasitet for 600 mennesker, og er branngodkjent for å ha rundt 1.000 personer inne samtidig. Her ligger det til rette for store stevner, sier prosjektleder Vidar Haugen fra Veidekke.

Krevende grunn og etterspent dekke

Da grunnarbeidene startet i mai 2016 ble geologer hyret inn for å undersøke grunnen.

– Under en tredel av hallen har vi sprengt oss ned til fjell for fundamentering. Under resten var det kvikkleire, på det meste 14 meter, forteller Haugen.

Veidekke besluttet å pele under hele bygget for å kunne ha et homogent dekke.

Dekket er etterspent. Dette innebærer at det etter en fasthet på 25 MPa i betongen etter støpingen, ble dekket etterspent med spennkabler.

– Dette innebærer at man får et dokumentert rissfritt underlag. Dermed kunne vi øke peleavstanden fra seks til åtte meter, og vi slapp i tillegg radonsperre. Det etterspente dekket gav oss likevel en utfordring ettersom vi skulle ha en nedsenkning under hele rundløpsbanen.

Internasjonale krav

Underlaget til rundløpsbanen med doserte svinger er nemlig ikke støpt, men bygget i tre i nedsekningen.

– Dette gjør blant annet at man får en bedre svikt i underlaget, noe som kan være viktig med tanke på skadeforebygging, forteller prosjektlederen som har måtte sette seg inn i en mengde krav fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). At alt bygges slik det skal er blant annet avgjørende for å utløse spillemidler.

– Banens underlag skal bygges med en slik presisjon at det har vi hentet inn sertifiserte spesialister fra Tyskland til å lage, sier Haugen.

Forøvrig har Veidekke selv hatt betong- og tømrerarbeidet i prosjektet.

Dette er omlag den tiende gangen det bygges en friidrettshall i Norge. Entreprenør og byggherre har sammen vært på befaring i flere av dem for å høste erfaringer.

Etter at byggherren hadde hatt arkitekter fra Asplan Viak med i skissefasen av prosjektet, valgte entreprenøren å gå videre med Trollvegg Arkitektstudio. I fasaden har de valgt å bryte opp med trepanel og røde fasadeplater rundt hovedinngangen.

Ekstra klatrehall

I det ene hjørnet av hallen har man funnet plass til et område for spinningaktivitet i regi av en treningskjede. Servicebygget ved den ene kortsiden av hallen er på 1.200 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Her er det bygget fire større laggarderober, noen mindre garderober for trenere, et sanitetsrom, styrkeløftsrom, klubblokaler med møterom og kjøkken, kampsportlokaler og kontor.

I tillegg ble det underveis i prosjektet gjort en ekstrabestilling av en 125 kvadratmeter stor klatrehall som det aktive klatrermiljøet i Grimstad og Arendal nå har tatt i bruk.

– En flott, robust og funksjonell hall er nå i bruk fra tidlig til seint med mulighet for inntil seks idretter samtidig. Dette er vi veldig fornøyde med, sier Flatland fra Sørild friidrett.

Fokus på arbeid i høyden

For entreprenører som er vant til å jobbe med høye bygg er ikke HMS-fokus på arbeid i høyden uvanlig. I forbindelse med dette hallprosjektet er det likevel mer fri høyde enn man ellers må ta hensyn til.

– Det er jo fritt fall fra gitterdragerne i taket til banedekket på rundt 15 meter på det meste, så her har vi vært nødt til å sette inn et ekstra fokus på den typen sikkerhet, forteller Haugen.

I tillegg er en del kontorbygg, undervisningslokaler på universitetet og studentsamskipnadens barnehage like ved. Disse måtte entreprenøren ta hensyn til i forbindelse med sprenging.

Høster ros

Byggherren har valgt vannbåren fjernvarme til oppvarming av både bygg og varmtvann, og det sistnevnte vil det i perioder gå betydelige mengder av i garderobene.

– Det er to ulike ventilasjonsaggregater, ett for servicebygget og ett for hallen. Dette fordi det skal være flere grader kaldere i hallen for å sikre optimale treningsforhold, sier prosjektleder Haugen.

Når bygget nå står ferdig er entreprenøren fornøyd med det de har fått til på 14 måneder.

– Det er overlevert helt fiks ferdig i henhold til tidsplanen til tross for at det har blitt en del ekstrabestillinger underveis. Bygget har høstet mye ros, og brukerne virker fornøyde, sier Haugen.

Powered by Labrador CMS