3050 Solsiden og Consto Arena
Mjøndalen Idrettsforening fylte i august 110 år. Bursdagen kan feires med en ny boligblokk med 60 leiligheter på den ene langsiden, og nye klubblokaler og tribuner. Consto Øst AS har vært totalentreprenør for de to prosjektene, og har også overtatt navnerettighetene til den moderne forballarenaen.
Fakta
Sted: Mjøndalen
Prosjekttype: Blokkbebyggelse, klubbarealer, garderober og tribune
Bruttoareal: 7.200 kvadratmeter
Byggherre: Mjøndalen Boligutvikling (boliger og parkerings-
arealer)/ Mif Eiendomsdrift (klubbarealer, garderober og tribuneanlegg)
Totalentreprenør: Consto Øst
Kontraktsum inkl. mva.: 135 millioner kroner
Arkitekt: Make Arkitekter
Rådgivere: RIB: Siv. ing. Will Arentz l RIByFy: Sweco Norge l RIG: Multiconsult l RIBR: Firefly l RIE og utførende: Five Elektro l RIV og utførende rør og ventilasjon: Assemblin l RIV, RIVA: EM Teknikk l RIAKU: Planakustikk
Underentreprenører og underentreprenører: Prefab: Loe betongelementer l Peling og spunt: Seierstad l Stikning: Harephni Oppmåling l Grunnarbeider og graving byggegrop: Isachsen Anlegg l Grunnarbeider vei og VA-anlegg: Kongsberg Entreprenør l Utomhusarbeider: Anleggsgartner Thorsby l Gulvbelegg næring: ATG l Maler: Bohlin l Parkett: Norgesgulv l Brannisolering: Albanor Isolering l Røykluker: Jet-Bramo l Nettingboder: Troax Nordic l Alufelt- og dører: Fasadeconsult Aluminium l Ståldører: Brann & Sikkerhetsforum l Rekkverk bolig: GBS Produkter l Rekkverk tribune: Røa Gjerdefabrikk l Trevinduer: Lian Trevarefabrikk l Tredører: Easydoor l Toalettvegger: Lamipro Norge l Skilter: Reklameconsult l Garasjeport: Port Øst l Tremmegulv: Dekketre l Blikkenslager: Din Blikkenslager l Systemhimling: Rovik Montasje l Byggevarer: Carlsen Fritzøe Kongsberg l Kjøkken og garderobe: Studio Sigdal Kongsberg Interiør l Bad: Part Construction l Heis: Orona Norway l Taktekker: Protan Entreprenør l Løfteplattform: HandiCare l Tegl: Mjøndalen Mur og Puss l Flis: Mur- og Flisarbeider
Byggherre for boligprosjektet og det underliggende p-huset har vært det Profier-eide selskapet Mjøndalen Boligutvikling AS, mens Mif Eiendomsdrift AS har vært byggherre for klubb-, administrasjonslokaler og den nye tribunen.
VIP-arealer i leilighetene
Samlet areal er på 7.200 kvadratmeter. Klubbens del – som ligger under leilighetsbygget – utgjør cirka 700 kvadratmeter. Boligblokka har en svalgangsløsning med inngangsparti mot Hagatjernveien, og er tegnet av Make Arkitekter. Leilighetene spenner fra 49 til 77 kvadratmeter. De er gjennomgående og har vestvendte balkonger med glassrekkverk, noe som gir «VIP-fasiliteter» mot kunstgressmatta på hjemmekampene.
Styreleder Per Fjeld-Olsen i Mif Eiendomsdrift forteller at den kommunale Nedre Eiker Stadion sto ferdig i 1949. Selv om den i årenes løp ble stadig mer utdatert, tilsa ikke kommuneøkonomien investeringer med tanke på oppgraderinger eller utbygginger. Ifølge regelverket til Fotballforbundet sto klubben til og med i fare for å rykke ned dersom ikke anlegget ble utviklet.
– Vi fikk stadionarealet som gave fra kommunen i 2011, men det fulgte med forpliktelser til denne gaven. Vi hadde allerede da forberedt oss på hvordan prosjektet kunne utvikles. I april 2012 sto første trinn i utviklingen ferdig. Det var kunstgress med undervarme, VIP-arealer, kontorer og stadionbelysning, sier Fjeld-Olsen.
Fase 2 sto ferdig til sesongstart i 2015, da opprykket til Eliteserien var sikret. Da sto det ferdig to boligblokker og en ny overbygget tribune i nord, bak det ene målet, mens det på langsiden i øst kun var midlertidige løsninger med brakker og innleide tribuneløsninger.
Profier og Consto i fase 3
Sammen med Profier kom det opp et konsept i 2017, der en kombinasjon med leilighetsbygg, tribune og klubbfasiliteter skulle utvikles.
– Bærekraften skulle finansieres av leilighetssalget. Grunntanken vår fra dag én har vært at det midlertidige skal gjøres så rimelig som mulig, mens det permanente skal gjøres ordentlig, sier Fjeld-Olsen.
Consto Øst undertegnet kontrakten senhøsten 2018, og hadde fysisk oppstart i midten av februar 2019. Prosjektleder Ole Kristoffer Herlofsen forteller at det er høy grunnvannstand i område.
– Det var begrensninger i høyden. Vi valgte å legge parkeringskjelleren cirka en meter ned. Det ideelle hadde vært å legge denne på bakkeplan, men det ville gått på bekostning av etasjeantallet, sier Herlofsen.
Byggegropa ble spuntet og pelet, og det er brukt vanntett plasstøpt betong i kjeller. Konstruksjonen over bakken består av prefabrikkerte betongelementer.
– Den store utfordringen var den trange tomta og den minimale rigg- og lagringsplassen. Ut mot Hagatjernveien er klimaveggen faktisk eiendomsgrensa. Mot vest, ut mot gressmatta, har Fotballforbundet en minimumsgrense på 4 meter til den hvite sidelinjen. Vi hadde kun tre-fire centimeter å gå på fra tribunetrappen ut til den sidelinjen, forteller Herlofsen.
Enorm økning i bruk
Med i kontrakten er også en oppgradering av Hagatjernveien, en tuftepark og lekepark mot sør. – Det var et sterkt ønske fra alle å ha tribuneanlegget ferdig til sesongstart i april, så vi forserte fremdriften for å få det til, sier Herlofsen.
– Consto Øst har vært smidige, og svært dyktige på gjennomføring. Alt er levert før tid og under budsjett, opplyser Fjeld-Olsen.
Totalt er det nå bosatt cirka 500 personer i de 240 leilighetene som ligger rundt Consto Arena. Fjeld-Olsen synes det er interessant at utbyggingene etter at klubben overtok anlegget, har ført til en vesentlig større utnyttelse.
– Da kommunen sto for driften, hadde de en utgift på en million kroner i året. Anlegget ble kun brukt 140 timer i året, og da var det kun til voksenfotball. Nå har kommunen null i kostnader. Arenaen brukes nå av både barn, unge og voksne, det er i bruk 1.800 timer i året. Vi har altså bygget ned selve idrettsarealet, samtidig som vi har fått mer enn ti ganger større brukstid. Dette er antakelig en av de mest brukte arenaene i Norge, anslår Fjeld-Olsen til slutt.