Fakta
Sted: Drammen
Prosjekttype: Idrettsbygg
Bruttoareal: 4.666 kvadratmeter
Kontraktsum: 60 millioner kroner eks. mva.
Byggherre: Drammen Eiendom KF
Prosjekteringsleder: B-Consult
Prosjektleder: Stema Rådgivning
Totalentreprenør: Peab
Arkitekt, landskapsarkitekt og ansvarlig søker: Norconsult
Rådgivere: RIB: B-Consult l RIBr: Roar Jørgensen l RIE: Fremst l RIG: Terraplan l RIVA: Multiconsult l RIV vent: Assemblin l RIV rør: Veas Rør l RIBfy, RIAku: Norconsult l Oppmåling: Stener Sørensen
Underentreprenører og leverandører: Råbygg, stålarbeider, sandwichvegger: Bøttger l Ventilasjon og automatikk: Assemblin l Elektro: Forenede Montører Kongsberg l Rørlegger: Veas Rør l Grunn- og utomhusarbeider: Kongsberg Entreprenør l Glassfasader: Viken Fasade l Sportsinnredning: Titansport l Kunstgress: Proturf l Taktekking: Takmesteren l Røykluker: Jet Bramo l Dører: Swedoor l Dusjvegger: Bøcon l Byggevarer: Optimera
Drammens ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) åpnet Åssiden fotballhall 19. november, men på grunn av korona-restriksjonene er det ennå uvisst når breddeidretten kan sette ballen i sving.
– Nybygget er Drammens første innendørs treningshall. Det er et etterlengtet tilbud, og vil gi et løft til breddeidretten som ønsker å trene fotball hele året. Brukergruppen har blitt større etter kommunesammenslåingen med Nedre Eiker og Svelvik, så vi regner med at hallen vil bli veldig mye brukt, sier prosjektleder Bjørn Tollef Swang i Drammen Eiendom KF som er byggherre.
Treningshallen er en del av Åssiden idrettspark, som også har en utendørs kunstgressbane og to gressbaner. Swang sier at treningshallen først og fremst skal brukes av breddeidretten og skolene i Drammen. Den vil også fungere som treningsarena for toppidretten når seriespillet har pause.
– Det er kultur- idrett og friluftsliv i Drammen kommune som skal koordinere bruken, men hallen holdes i første omgang stengt til første desember. Da tas det en ny vurdering på når den kan tas i bruk. I mellomtiden gjennomfører vi opplæring av nøkkelpersonell som skal ivareta bygget, sier han.
Gammelt gress fra «Gamle Gress»
Det er Peab som har bygd treningshallen i en totalentreprise med samspill. Prosjektleder Ole Gøran Hansen forklarer at bygget har to ulike deler.
– Den ene siden av bygget inneholder kunstgressbanen, med spilleflate på 48 ganger 60 meter. Den andre siden av bygget er delt inn i to etasjer. Første etasje inneholder fire garderober for spillere, to HC-garderober, to trenergarderober, et lager og en vestibyle. I andre etasje er det tekniske rom og ett uinnredet rom, tilrettelagt for en fremtidig aktivitetshall, sier han.
Hansen forteller at de også har opparbeidet uteområdet rundt treningshallen.
– Vi har blant annet etablert en ny innkjøring fra Buskerudveien, samt en større parkeringsplass, sykkelparkeringsplass og en innfartsparkering. I tillegg er det laget regnbed, for å håndtere overvann, sier han.
Prislappen på prosjektet er 86 millioner kroner inkludert merverdiavgift. Hansen sier hallen er ført opp med prefabrikkerte elementer.
– Det er et stål- og sandwichbygg. Innvendig er det montert leca i garderobene og baderomsplater i våtrom. Fasadeplatene er malt i to grønnfarger, for at bygget skal stå i stil til gressbanene i området. Den er også dekorert med piktogrammer av herre- og damefotballspillere. Det er også store partier med glassfasader, sier han.
Hansen trekker også fram at dekket på kunstgressbanen er tidligere brukt på Strømsgodsets hjemmebane, Marienlyst stadion, også kalt «Gamle Gress».
– Det er et miljøtiltak. De har lagret granulatet i kunstgresset fra Marienlyst stadion, og gjenbruker det her, sier han.
Spaden i jorda i mars
Swang sier prosjektet er blitt planlagt i mange år, men at selve utbyggingen har gått svært raskt.
– Vi er veldig fornøyde. Prosjektet er gjennomført bedre enn forventet, med god fremdrift og få endringer i planene. Prosjektet leveres før avtalt tid og innenfor et stramt budsjett. Du får det ikke stort bedre enn det, sier han.
Hansen i Peab forteller at de satte spaden i jorden 16 mars, fire dager etter at landet stengte ned som følge av koronasituasjonen.
– Situasjonen skapte en del usikkerhet, men vi besluttet likevel å fortsette som planlagt. Vi startet derfor opp med gravearbeider og bortkjøring av masser, og i mai var grunnarbeidene ferdige. Deretter begynte vi å montere råbygget, som stod klart like før fellesferien. Da startet vi med de innvendige murveggene og alt fra støvbinding av hulldekker til brannisolering av bærestål, sier han.
– Samtidig begynte taktekkerne på arbeidene sine, og det var tett tak tidlig i august. Samme måned var siste del av fasaden på plass, og dermed var bygget tett. De innvendige arbeidene pågikk fram til 10. oktober. Da startet vi med testing og sluttfase fram til overlevering 9. november, legger han til.
Rask byggeprosess
Hansen sier det på grunn av koronarestriksjonene har vært utfordrende å opprettholde avtalte leveranser av blant annet isolasjon, glass, og sandwichstål fra utlandet.
– Underentreprenørene og leverandørene fortjener ros for å ha funnet fram til gode løsninger. Det har vært utfordrende, men alle materialene kom fram som avtalt. Byggeprosessen har generelt gått veldig fort, og vi har derfor kunnet overlevere fem uker før avtalt tid, sier han.
Hansen sier det har vært alt fra fem arbeidere i sving på byggeplassen på det minste til 35 på det meste.
– Selv om vi leverer tidlig, har vi hatt en veldig behagelig sluttfase. Den effektive byggeprosessen er et resultat av god planlegging fra starten av. Etter at vi skrev kontrakten i januar, hadde vi intensiv samspillsfase på to måneder med byggherren. Vi fant gode løsninger sammen og la en tydelig plan, sier han.