Karolines Hage

Midt i Horten sentrum omkranser de 64 nye leilighetene i Karolines Hage et blivende frodig tun, skjermet fra omkringliggende gater og trafikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel.

Fakta

Sted: Horten

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Bruksareal: cirka 7.300 kvadratmeter

Byggherre: Usbl

Totalentreprenør: Strøm Gundersen Vestfold

Kontraktssum uten merverdiavgift: 125 millioner kroner

Arkitekt: KMS arkitekter

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIE, RIBr, RIA: Norconsult l RIVA: Ingeniørservice l RIV: IPD Norway l RIG: Grunnteknikk l RIByFy: Termoenergi

Underentreprenører og leverandører: Tømrer: Vestviken Betong og Tre l Elektro: Pet Installasjon l Rørlegger: Bjørn Gregersen l Ventilasjon: Linnerud l Grunnarbeid: Arne Olav Lund l Flislegger: Stryken og Gudbrandsen l Mur og puss: Mur & Fasadearbeider l Heis: Reber Schindler l Taktekking: IcopalTak l Rekkverk: Vestfold Bygg og Rekkverk l Vinduer: Norwin l Innerdører: Easydoor l Ståldører: Daloc l Solskjerming: Umbra Produkter l Gulvbelegg: Industribelegg l Gulvsparkling: Notodden Mur og Flis l Gulvavretting: Vestfold Gulvavretting l Lås/Beslag: Sikkerhetskompaniet l Kjøkken og byggevarer: Optimera l Blikkenslager: Buskerud Blikk & Montasje l Maler: Malermester Buer Drammen l Parkett: ABS Parkettgruppen l Stålkonstruksjoner: Fagstål l Prefab: Contiga

I Horten kommune har Strøm Gundersen Vestfold AS bygget boligprosjektet Karolines Hage i en totalentreprise for boligbyggelaget Usbl.

Prosjektet er delt inn i to byggetrinn. Første byggetrinn, kalt Hus A, består av et fire etasjers bygg med i alt 42 leiligheter. Andre byggetrinn, kalt Hus B, består av to bygningskropper på henholdsvis to og tre etasjer med til sammen 22 leiligheter.

Byggene har også egne underetasjer med parkeringsplasser, boder og tekniske rom. Det går heis fra garasjeanlegget og oppover i etasjene.

Felles hage

De totalt 64 to-, tre- og fireromsleilighetene strekker seg fra 51 til 97 kvadratmeter i størrelse. De fleste av dem har inngang fra svalgang, mens andre har inngang fra innvendig trappehus.

– Det er generelt god standard på boligene. De har variert utforming, og mange gode løsninger. Det er parkett av varierende slag på gulv, plassbygde og flislagte bad, moderne kjøkken og store vinduer med mye lysinnslipp, sier prosjektleder Bjørn Markeng i Strøm Gundersen Vestfold AS.

Han legger til at alle boligene har enten balkong eller markterrasse. Toppleilighetene har inntrukne takterrasser.

– Prosjektet har en sentral plassering i sentrum. Det mest spesielle med prosjektet er imidlertid uteområdene. De blir veldig fine, og gjør det attraktivt å bo her, mener anleggsleder Stig Jensen i Strøm Gundersen Vestfold AS.

Han forteller at byggene er formet rundt et tun med en felles hage for beboerne. Fellesområdet er gjerdet inne og skjermet fra omkringliggende gater.

– Beboerne får en egen liten park, med plantekasser, lekeapparater og sittegrupper. Mye av utomhusarbeidet er allerede gjort, men planting og såing og finpussing gjenstår. Det må tas når været tillater det, sier Jensen.

Inspirert av tomtens historie

Hagen er inspirert av tomtens historie. Ifølge prospektet lå det opprinnelig et garveri, som bearbeidet lær- og skinnvarer, på tomten. Garveriet ble etter hvert drevet av Iver og Karoline Skaarud, og sistnevnte anla en frukthage på området.

– Prosjektet spiller videre på det, og har derfor fått navnet Karolines Hage. Sammen med den naboliggende småhusbebyggelsen, vil nok området oppleves veldig hyggelig. Vi har som en del av entreprisen ruste opp et falleferdig nabobygg, for å løfte helhetsinntrykket i området, sier Jensen.

Markeng sier det er jobbet lenge med å planlegge byggene slik at de passer til nabobebyggelsen.

Administrerende direktør Johan Bruun i Usbl sier at salget har gått jevnt i hele salgsperioden.

– I hus A er 37 av 42 boliger solgt, og i hus B er 17 av 22 boliger solgt. Totalt er 10 leiligheter i prosjektet nå usolgt, sier han.

Forflyttet seg gradvis

Arbeidene på tomten startet opp sommeren 2018.

– Da startet rivearbeidene, og deretter satte vi i gang med gravearbeidene i oktober. Bunnplaten på Hus A var ferdig støpt 21. desember. Deretter startet vi med råbygget, og neste milepæl var tett bygg til påsken 2019. Da startet vi innredningsarbeidene, sier Markeng.

Arbeidene på andre byggetrinn, Hus B, har fulgt hakk i hæl.

– Arbeiderne har gradvis forflyttet seg fra hus til hus. Når gravearbeidene var ferdige på Hus A, startet de på Hus B. Slik har vi fortsatt. Når de som jobbet med betongarbeider, råbygg og innredning ble ferdige i Hus A, gikk de i gang med samme type arbeid på Hus B, forklarer han.

Samtlige bygg var lukket sommeren i 2019, og innrednings-arbeidene har pågått fram til 10. mars i år. Det var første inn-flytting i Hus A 17. februar, og 26. mars blir det innflytting i Hus B.

Markeng sier det er benyttet standard byggematerialer.

– Fasadene er en variasjon av trekledning, puss og Steniplater. Råbygget er stål og hulldekker. Det er Lett-Tak på ett av byggene, sier han.

Spilt med åpne kort

Markeng sier de har støtt på ulike utfordringer i byggeprosessen, men likevel fullfører til avtalt tid.

– Under gravearbeidene jobbet vi mye med å sanere forurensede masser. Det var mer omfattende omfang enn antatt, og skapte litt tidsblunder. Med hjelp av gode rutiner og rådgivere tok vi likevel igjen det tapte. Planen var hele tiden å levere prosjektet første kvartal 2020, og det gjør vi, sier han.

Logistikken i trange sentrumsgater har også vært krevende.

– Det har vi løst med nøye planlegging. Alle leverandører og transportører har hatt strenge tidsrammer. Vi har også hatt noen runder om sikkerhet rundt transport til byggeplassen, sier Jensen.

En annen utfordring oppstod da betongentreprenøren gikk konkurs før første byggetrinn var ferdig.

– Det endte med at moderselskapet vårt Strøm Gundersen utførte resten av arbeidene. Ellers har byggeprosessen gått bra. Vi har hatt en god dialog med Usbl, og begge parter har spilt med åpne kort. Kommunen har også vært samarbeidsvillige. De har hatt forståelse for at vi bygger i sentrum, og har vært enkle å ha med å gjøre. Vi har også hatt god dialog med naboene, sier han.

Johan Bruun i Usbl sier at også de er godt fornøyde med dialogen og samarbeidet.

– Vi er veldig godt fornøyde med både fremdrift og resultat så langt. Det er ikke noe som skulle tilsi at det vil bli forsinkelser i ferdigstillelse av dette prosjektet, sier han.

Powered by Labrador CMS